Responsive Menu
Add more content here...


INEDIT: Povestea lui Dan Ilie Martin, fotbalistul zălăuan ce a jucat în prima ligă din Andora! FOTO

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 11 views
A+A-
Reset

La 23 de ani, Dan Ilie Martin are meciuri în prima ligă din Andora, dar şi la echipe din ligile inferioare din Spania. S-a născut tocmai la Zalău, însă a plecat de pe meleagurile sălăjene pe la vârsta de 8 ani, ca în această vară să revină în România tocmai la nou-promovata Sportul Şimleu

Sportul Şimleu a avut o campanie interesantă de transferuri, iar după ce a promovat în Liga a III-a şi-a întărit lotul.

A apelat şi la jucători cu experienţă, precum Gueye Mansour sau Ismael Guiti, dar a adus şi sălăjeni.

Astfel, sub Măgură au venit Sipos Jozsef, Bogdan Ciaca, Claudiu Băican, Bodis Norbert şi Dan Ilie Martin.Puţină lume ştie însă că Dan Ilie Martin este sălăjean.

Atacantul care a debutat pentru Sportul Şimleu la meciul din Cupa României cu CSM Sighetu Marmaţiei are 23 de ani şi s-a născut la Zalău, însă a plecat de pe meleagurile sălăjene la vârsta de 8 ani, împreună cu părinţii săi, care s-au stabilit în Spania.

A început fotbalul în Spania şi a jucat la echipe din regiunea Catalonia

Dan Ilie Martin s-a apucat de fotbal în Spania, o ţară în care ”sportul rege” este la un nivel ridicat din toate punctele de vedere. După ce şi-a terminat junioratul, Dan Ilie Martin a debutat la seniori, la Socuellamos, o formaţie din Secunda B, eşalon în care mai evoluau Real Madrid Castilla, Atletico Madrid B sau Real Sociedad B.

După ce părinţii s-au mutat aproape de Barcelona, Dan Ilie Martin şi-a continuat cariera la echipe din regiunea Catalunia. A jucat pentru o formaţie din Liga a IV-a, regiunea Catalunia – JE Santa Eugenia, cu care a reuşit să promoveze în Liga a III-a.

Din 2019 a ajuns în Andora şi a bifat opt meciuri în prima ligă

Dornic să încerce ceva nou, atacantul Dan Ilie Martin a ajuns anul trecut tocmai în Andora, o ţară mică, dar atractivă din multe puncte de vedere.

S-a transferat la FC Lusitanos, o formaţie care în urmă cu vreo 5 ani juca în Europa League cu West Ham. A stat puţin la această grupare şi a semnat cu CE Carroi, unde a bifat opt meciuri în prima ligă!

Impresii din Andora. ”Să nu creadă nimeni că aici joacă bucătarii şi ospătarii. Fotbalul începe să progreseze”

Andora este văzută de mulţi ca şi o ţară în care fotbalul este de un nivel extrem de scăzut. Rezultatele naţionalei sau cele înregistrate de echipele de club în competiţiile europene spun acest lucru, însă Dan Ilie Martin vede altfel fotbalul din ţara aflată între munţi.

”Andora este o ţară foarte mică, dar bogată. Sunt două ligi, iar în prima activează opt echipe, în timp ce în liga secundă sunt 10 echipe. Sincer, primele trei-patru echipe din Andora ar putea juca liniştit în Liga a II-a din România. Toate se bazează şi pe jucători din Spania şi oferă salarii bune. Chiar începe să progreseze fotbalul din această ţară. Să nu creadă nimeni că aici joacă bucătarii şi ospătarii. Mi-a plăcut din toate punctele de vedere. Aerul curat din Andora şi peisajele te fac să îndrăgeşti această ţară. Pur şi simplu, atât blocurile, cât şi terenul de fotbal sunt între munţi”, spune atacantul care s-a născut la Zalău.

Faţă de alte campionate din Europa, prima ligă din Andora are ceva diferit: modul cum se desfăşoară etapele. ”Toate jocurile au loc în aceeaşi zi, pe acelaşi teren. Se joacă duminica, iar primul meci începe de la ora 12.00, în timp ce ultimul la ora 18.00”, ne-a povestit zălăuanul.

Dan Ilie Martin ne-a dezvăluit şi cum este situaţia financiară la cluburile ce activează în prima ligă. ”În Andora nu am auzit să fie probleme cu banii sau jucătorii să aibă restanţe financiare. Salariile sunt decente, iar eu la echipa la care am jucat câştigam în jur la 1.000 de euro. Aveam asigurată cazarea, masa, dar şi prime”, spune jucătorul.

Venirea în Liga a III-a din România o vede cu ochi buni. ”Nu consider că am făcut un pas în spate”

Prima echipă din România pentru Dan Ilie Martin este Sportul Şimleu. Aflat de două luni la Şimleu, atacantul a şi debutat pentru noua sa formaţie şi consideră că a făcut o alegere bună. ”Nu consider că am făcut un pas în spate cu venirea în Liga a a III-a din România. Suntem un grup unit şi parcă suntem o familie la Şimleu. Avem un antrenor tânăr, căruia în place foarte mult fotbalul. Are mare încredere în noi şi este un antrenor dedicat. Sper să ajut echipa şi să facem o figură cât mai frumoasă în campionat. Aşteptăm să treacă perioada de restricţii şi să vină cât mai multă lume la stadion, să ne susţină. Lumea să aibă încredere în noi”, ne-a declarat Dan Ilie Martin.

Atacantul a ajuns la Şimleu prin intermediul impresarului Tudor Balmoş, cel care în urmă cu câteva luni l-a propus şi la SCM Zalău.

”În iarnă mi-a fost propus să mă duc o săptămână în probe la SCM Zalău, dar atunci nu aveam de gând să vin în România”, explică jucătorul.

”Anul trecut am decis să plec în Andora, mai ales că din Spania, făceam două ore. Am rămas impresionat de ce am găsit în această ţară şi am avut ocazia să joc opt meciuri în prima ligă. Din păcate, în martie a venit pandemia şi competiţia s-a întrerupt”, ne-a povestit Dan Ilie Martin.

Dan Ilie Martin: ”Vreau să rămân în România. Este ţara în care m-am născut”

Chiar dacă de 15 ani a fost plecat în străinătate, Dan Ilie Martin nu îşi uită locurile natale. A revenit în România cu gândul de a se stabili în ţara natală unde vrea să îşi continue cariera de jucător.

”Mi-a plăcut în Andora şi chiar m-am gândit serios să mai rămân, dar împreună cu prietena mea am decis să ne întoarcem în România. Impresarul meu mi-a propus să vin la Şimleu şi am ales această echipă mai ales că este foarte aproape de Zalău”, spune atacantul.

Impresionat de cum s-a schimbat oraşul Zalău

La revenirea în România, fotbalistul s-a stabilit în oraşul său natal şi a fost impresionat de cum s-a schimbat Zalăul. ”Am mai fost în Zalău, prin vacanţe, dar foarte rar. Acum când am văzut oraşul chiar am rămas surprins. Îmi place cum s-a transformat, s-a lucrat la modernizare. Sunt multe lucruri noi şi începe să arate tot mai bine”, spune Dan Ilie Martin.

Pentru noul fotbalist de la Sportul Şimleu o noutate o mai reprezintă terenurile cu iarbă naturală. În Andora, dar şi în multe locuri din Spania a avut ocazia să joace doar pe terenuri cu suprafaţă sintetică.

”Îmi place că aici se joacă doar pe terenuri cu iarbă naturală. Chiar ador să joc pe un gazon natural. Parcă fotbalul este altul”, spune jucătorul.

You may also like

Leave a Comment