Responsive Menu
Add more content here...


Individ din Sălaj reținut pentru implicare în fraude bancare

Banii furați, transformaţi în criptomonede

by Tiberius NICODA
0 comment 382 views
A+A-
Reset

În ultima perioadă, foarte des, spaţiul virtual este folosit de escroci, care reuşesc să găsească metode tot mai sofisticate pentru a comite înşelăciuni, sustrăgând bani sau informaţii.

Astfel, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Neamţ, sub coordonarea unui procuror, au pus în executare, pe 12 februarie 2024, patru mandate de percheziţie, în judeţele Cluj şi Satu Mare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni.

Se vorbește despre acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, plus complicitate la acestea. Cercetările au arătat că, începând cu iunie 2023 şi până în prezent, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din judeţul Maramureş, a pus la cale un mod de operare prin care frauda sistemele bancare.

Acesta a reuşit accesarea ilegală a conturilor bancare ale unor persoane din Neamţ, care deţineau conturi de telefonie mobilă, redirecţionând apelurile către numere aflate sub controlul său. În activitatea infracţională, maramureşeanul, care este considerat „creierul“ unei reţele, era ajutat de alţi trei acoliţi.

Metoda folosită de infractori a fost aceea că din conturile bancare ale persoanelor vătămate, s-au transferat sume în conturile unor complici, după care ar fi achiziţionat criptomonede pe care le-ar fi valorificat în portofele virtuale, produsul final fiind transferat în alte conturi bancare.

 

Cu ocazia perchezițiilor efectuate la suspecți, anchetatorii au descoperit mai multe dispozitive electronice, telefoane mobile, calculatoare, modemuri, routere de internet, cartele SIM, carduri bancare şi documente care atestă operaţiuni financiare şi alte mijloace de probă cu privire la activitatea lor infracţională.

Maramureşeanul şi alte trei persoane, cu vârste de 33, 36 şi 42 de ani, din judeţele Satu Mare şi Sălaj au fost reţinute, pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca marți, 13 februarie,  să se facă propuneri de arestare preventivă.

Ancheta a beneficiat de sprijinul Direcţiilor de Operaţiuni Speciale, Analiză a Informaţiilor şi Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română.

You may also like

Leave a Comment