INCREDIBIL: Poliţiştii care au ajutat o gravidă aflată în travaliu să ajungă la maternitate au schimbat foaia: L-au sancţionat pe şofer şi ulterior i-au reţinut permisul!

by Călin ONICAŞ
5 comments 383 views
A+A-
Reset

În loc de amendă pentru viteză excesivă, poliţiştii de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Zalău au dat o mână de ajutor unui şofer care transporta spre maternitate o tânără aflată în travaliu. Cazul petrecut în primăvară în Sălaj a devenit cunoscut la nivel naţional, iar poliţiştii au fost felicitaţi public de Ministerul Internelor şi luaţi ca model de urmat! După câteva luni, cazul a luat o întorsătură incredibilă la 180 de grade!!!

O ştire din primăvara acestui an făcea înconjurul ţării. Un echipaj de poliţie din Sălaj se afla în acţiune pe Drumul Naţional 1H. La orele nopţii, un autoturism rula cu mare viteză dinspre Hereclean spre municipiul Zalău.

Pe raza localităţii Badon, maşina a fost oprită de echipajul Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Zalău – radarul indica o viteză de 104 km/h!

Încă din prima discuţie cu poliţiştii, pasagerul din dreapta a motivat că soţia sa a intrat în travaliu şi că i-a venit sorocul. Fără să stea pe gânduri, polițistii au escortat autoturismul până la secţia UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău, folosind semnalele speciale de avertizare.

Mai mult, unul dintre poliţişti a sunat la spital, astfel încât tânăra aflată în travaliu era deja aşteptată în faţa secţiei UPU de către un cadru medical şi un scaun, cu care pacienta a fost transportată în salon.

Travaliul s-a prelungit aproape toată noaptea, iar dimineaţa tânăra de 22 de ani a adus pe lume un băieţel sănătos. Tatăl era în al noulea cer. Chiar dacă e fericit la culme, bărbatul din Derşida nu a uitat de gestul poliţiştilor şi a ţinut să le mulţumească public pentru susţinere şi implicare.

“Da, poliţia nu e făcută doar pentru a da amenzi, pentru a sancţiona şi pentru a intimida omul. Chiar i-am apreciat pe cei trei tineri poliţişti, atât pentru faptul că au dat o mână de ajutor, cât şi pentru modul în care au vorbit cu noi. Chiar doresc să le mulţumesc în mod public!”, a fost mesajul unui tată fericit.

Gestul făcut de cei trei poliţişti a ajuns şi la urechile superiorilor, care au apreciat gestul făcut de echipajul de la Biroul Rutier alcătuit din agent şef-adjunct Bogdan Marius Corb şi agent de poliţie Radu Feşteu, cărora li s-a alăturat Ionuţ Mag, un elev al Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.

Agenţii Bogdan Corb şi Radu Feşteu au fost felicitaţi de Ministerul Internelor, iar cei doi poliţişti din Zalău au devenit model de urmat…

Informaţia publicată de ziarul Ştirile din Sălaj a devenit virală. Peste noapte, cei doi agenţi de poliţie au devenit cunoscuţi în întreaga ţară, iar povestea cu happy-end a fost publicată şi pe pagina oficială a Ministerului Afacerilor Interne, cea care numără aproape 1 milion de urmăritori!!!

În doar câteva zile, postarea a devenit cea mai citită din istoricul paginii MAI! Gestul făcut de agenţii Raul Feşteu şi Sergiu Corb a primit peste 12.000 de reacţii pozitive, au existat aproape 1.500 de comentarii de felicitări şi postarea a avut aproape 500 de distribuiri!

Şi Ministerul Internelor i-a felicitat pe poliţiştii sălăjeni, pentru implicarea și empatia de care au dat dovadă! “Ne mândrim cu voi, băieți! De asemenea oameni este nevoie în comunități, de asemenea exemple avem cu toții nevoie!”, se sublinia în postare.


Ministerul Afacerilor Interne: “Ne mândrim cu voi, băieți! De asemenea oameni este nevoie în comunități!”

Postarea de pe pagina oficială a Ministerului Afacerilor Interne

– Știu, aveam viteză mare, însă vă rog mult să mă ajutați! Sunt cu soția în mașină, e însărcinată și a intrat în travaliu… sper din tot sufletul să mă înțelegeți.

– Sigur că înțelegem, stați fără grijă, vă ajutăm să ajungeți la spital cât mai rapid! O să deschidem noi drumul, dumneavoastră doar țineți aproape și conduceți cu mare grijă! Haideți că o să fie bine!

Totul s-a întâmplat ieri noapte, pe Drumul Național 1H din municipiul Zalău, la ieșirea din localitatea Hereclean. Colegii noștri, Bogdan și Radu, polițiștii care au oprit în trafic mașina grăbită, se aflau pentru prima oară în fața unei asemenea situații, dar nu au stat nicio clipă pe gânduri.

Cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, în doar câteva minute, au ajuns în fața secției UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău. Acolo, femeia a fost preluată imediat de personalul medical. Înainte de a-și urma soția, bărbatul a ținut să le spună colegilor noștri:

– Vă mulțumesc din suflet pentru ajutor! Mai am două fete acasă, iar acum aștept băiatul… Uitați ce emoții mi-a dat!

– Nu am făcut nimic special, asta e datoria noastră, să ajutăm! Să vă dea Dumnezeu sănătate, iar soției îi dorim naștere ușoară!

Cu toate emoțiile venirii pe lume a copilului, bărbatul nu a uitat de gestul polițiștilor. Le-a mulțumit public, prin intermediul ziarului “Ştirile din Sălaj”: “Da, poliţia nu e făcută doar pentru a da amenzi, pentru a sancționa. Chiar i-am apreciat pe cei trei tineri poliţişti, atât pentru faptul că au dat o mână de ajutor, cât şi pentru modul în care au vorbit cu noi. Chiar doresc să le mulţumesc în mod public!”, a fost mesajul publicat în ziar.

Bogdan și Radu sunt polițiști în cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Zalău. Alături le-a fost Ionuț, elev al Şcolii de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.

Îi felicităm și noi pentru implicarea și empatia de care au dat dovadă! Ne mândrim cu voi, băieți! De asemenea oameni este nevoie în comunități, de asemenea exemple avem cu toții nevoie!


Mai întâi, aprecieri, laude, felicitări… După câteva luni, poliţiştii l-au sancţionat pe şofer!

Toate au fost bune şi frumoase… După câteva luni, însă, conducătorul auto a primit un telefon de la Poliţie! Fusese invitat la sediu, la Zalău, pentru a primi un “cadou”.

Oamenii legii s-au… sucit, iar şoferul a fost sancţionat!!! E adevărat, nu a primit amendă, nu i-a luat puncte, dar i-a luat permisul pentru următoarele trei luni!?! Se pare că sesizarea venise tocmai de la Minister.

“Este adevărat. Bărbatul care a condus autoturismul în seara respectivă, a fost contactat telefonic de polițiștii rutieri, a fost invitat la sediul Poliției Municipiului Zalău pentru a i se întocmi proces-verbal de constatare a contravenției și a fost sancționat contravențional, conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 Rep., cu avertisment, fiind dispusă totodată măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile”, a menţionat Ioana Lascău – purtător de cuvânt în cadrul IPJ Sălaj, pentru ziarul Ştirile din Sălaj.

Omul îşi caută dreptatea în instanţă

Alfel spus, poliţiştii au trecut peste empatie, sentimente sau exemplele în comunitate pe care le-au arătat agenţii din Zalău. Poliţia s-a “deşteptat” şi a aplicat legea! IPJ Sălaj ne-a trimis şi literele de lege pe baza cărora şoferul a trebuit să devină pieton timp de 90 de zile.

Aşadar, ni se arată că polițistul rutier are obligația legală de a întocmi procesul-verbal de constatare a contravenției, iar faptele speciale – fapta în legitima apărare, starea de necesitate, constrângerea fizică sau morală, cazul fortuit, iresponsabilitatatea sau beţia involuntară completă – se pot stabilit doar în instanța de judecată.

Bărbatul din Derşida aşa a şi făcut – a atacat procesul verbal întocmit de poliţişti, a depus contestaţie şi a formulat plângere contravenţională, cazul aflându-se în rol la Judecătoria Zalău.

Litera de lege pe care au aplicat-o poliţiştii asupra şoferului din Derşida

“Potrivit. art. 11 alin. (1) din Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cazurile care înlătură caracterul contravențional al faptei sunt legitima apărare, starea de necesitate, constrângerea fizică sau morală, cazul fortuit, iresponsabilitatatea, beţia involuntară completă, eroarea de fapt, precum şi infirmitatea, dacă are legătura cu fapta săvârşită.

Cu privire la incidența unor astfel de cazuri, conform alin. (5) al aceluiași articol, acestea se constată numai de instanţa de judecată, astfel, apreciem că nicio altă autoritate nu are competența de a constata incidența cazurilor care înlătură caracterul contravențional al faptei săvârșite.

Având în vedere cele precizate mai sus, polițistul rutier are obligația legală de a întocmi procesul-verbal de constatare a contravenției, inclusiv în situația în care, în aparență, ar fi incident, din perspectiva agentului, unul dintre cazurile prevăzute de art. 11 alin. (1) din Ordonanță, deoarece potrivit art. 11 alin. (5) din Ordonanță, doar instanța de judecată poate fi investită să constate o atare stare de fapt, urmare a formulării plângerii contravenționale conform art. 31 din Ordonanța nr. 2/2001. Totodată, conform art. 13 alin. (1) din Ordonanța nr. 2/2001, polițistul are posibilitatea de a aplica sancțiunea contravențională în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei”.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 13 decembrie.

You may also like

5 comments

meeee 13 December 2023 - 15:16

au inchis ochii cateva luni ca sa primeasca laude sa faca si ei o mutare de PR apoi au facut ceea ce stiu mai bine…

nu e ilegal, dar e extrem de urat! daca dadeau amend de la inceput (DUPa ce o conduceau pe gravida) era ok… asa doar au vrut sa mai castige niste PR
mai baieti deveniti jandarmi (si o spun in cel mai peiorativ mod cu putinta!)

Reply
Litera e vie, spiritul e mort: Polițiști au ajutat un bărbat să-și ducă soția în travaliu la spital, dar ulterior șefii lor l-au sancționat și i-au reținut permisul! | R3media 14 December 2023 - 0:07

[…] „Este adevărat. Bărbatul care a condus autoturismul în seara respectivă, a fost contactat telefonic de polițiștii rutieri, a fost invitat la sediul Poliției Municipiului Zalău pentru a i se întocmi proces-verbal de constatare a contravenției și a fost sancționat contravențional, conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 Rep., cu avertisment, fiind dispusă totodată măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile”, a menţionat Ioana Lascău – purtător de cuvânt în cadrul IPJ Sălaj, pentru ziarul Ştirile din Sălaj. […]

Reply
Polițiștii l-au ajutat să-și ducă soția care năștea la spital. Apoi i-au luat permisul - Onestiul.ro 14 December 2023 - 8:34

[…] În primăvara acestui an, o poveste emoționantă a captivat inimile românilor, arătând că gesturile de omenie pot depăși rigiditatea regulamentelor. Ceea ce a început ca un act eroic al polițiștilor de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Zalău s-a transformat, în cele din urmă, într-o situație în care empatia și legea au intrat în conflict, scrie SportulSălăjean. […]

Reply
Polițiștii controversați din județul vecin. L-au ajutat, s-au lăudat, apoi i-au luat permisul – Top10 14 December 2023 - 11:14

[…] Polițiștii care au ajutat o gravidă aflată în travaliu să ajungă la maternitate au schimbat foaia: l-au sancționat pe șofer și ulterior i-au reținut permisul, titrează sportulsalajean.ro. […]

Reply
Polițiștii controversați din județul vecin. L-au ajutat, s-au lăudat, apoi i-au luat permisul - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania 14 December 2023 - 11:16

[…] au schimbat foaia: l-au sancționat pe șofer și ulterior i-au reținut permisul, titrează sportulsalajean.ro. Totul s-a petrecut în primăvara acestui an, atunci când oamenii legii au identificat în trafic […]

Reply

Leave a Comment