Incendiu la un operator economic din Zalău. Focul a pornit de la centrala termică

Marți seara a izbucnit un incendiu puternic la un operator economic situat în municipiul Zalău. În urma evenimentului au fost afectate bunurile depozitate în încăpere și o parte din acoperișul anexei

by Mihai POP
0 comment 1.2K views
A+A-
Reset

În cursul zilei de marți, 6 februarie 2024, în doar 14 ore echipajele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 8 incendii de vegetație uscată, în localitățile Recea Mare, Sărmășag, Cizer, Derșida, Treznea, Răstolțu Deșert, în municipiul Zalău și între localitățile Fildu de Jos și Fildu de Sus. Au ars aproximativ 128 de ha de vegetație uscată.

În sprijin, au intervenit Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Sărmășag, Cizer, Bobota și pompierii militari aparținând Detașamentului Huedin, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj.

În cursul serii de marți, pompierii din cadrul Detașamentului Zalău au intervenit la un incendiu izbucnit la camera centralei a unui operator economic din municipiul Zalău.

În urma evenimentului au fost afectate bunurile depozitate în încăpere și o parte din acoperișul anexei, intervenția pompierilor limitând extinderea incendiului la clădirea alăturată.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost de natură electrică.

𝑷𝑶𝑴𝑷𝑰𝑬𝑹𝑰𝑰 𝒗𝒂̆ 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒂𝒏𝒅𝒂̆:

Având în vedere numărul ridicat al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze fâșii arate în apropierea drumurilor de acces, astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

You may also like

Leave a Comment