Responsive Menu
Add more content here...


În pași de vară, pe Valea Someșului – excursie Circuitul Anotimpurilor

Pe data de 8 iunie va avea loc o excursie în judeţ cu plecare din Zalău, pe ruta Zalău – Poienița – Someș-Guruslău – Vădurele – Cheud – Cheile Țicăului – Zalău. Excursia se va face pentru un grup de 40 de persoane

by Mihai POP
0 comment 308 views
A+A-
Reset

Ce planuri aveți pentru ziua de 8 iunie!? Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, vă invită într-o excursie pe Valea Someșului prin proiectul „Circuitul anotimpurilor”.

Astfel, sunteți invitați  pe traseul Zalău – Poienița – Someș-Guruslău – Vădurele – Cheud – Cheile Țicăului – Zalău.

Pentru că suntem antrenați de la excursiile anterioare, alegem să ne încărcăm bateriile în natură, printr-o drumeție, din Poienița, comuna Băbeni, spre Rezervația naturală „Pietrele Moșu și Baba”, la 400 m altitudine, pe Dealul Poieniței, aproape de izvoarele pârâului Valea Caselor.

Următoarea oprire o vom face, la Muzeul satului de altădată, din Someș-Guruslău, comuna Năpradea. Acest loc de suflet, păstrător de tradiție locală, a ajuns într-un timp scurt un centru cultural pentru comunitate și pentru Sălaj, la inițiativa Mătușii Mărioara Jurcău, așa cum ne roagă să o numim, pe cea care a vrut să aducă un omagiu fiicei sale, Cristina, prin amenajarea acestei colecții etnografice.

În Vădurele, biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” ne așteaptă, Pă D’eal, să-i trecem pragul. Așa micuță cum este, aceasta „a rămas mărturie peste secole singura biserică de lemn din comuna Năpradea”. Și, cine poate fi cel mai îndreptățit să ne dezvăluie povestea bisericii, decât domnul profesor Aurel Medve, autorul Monografiei satului Vădurele. Însoțiți de dânsul vom întoarce încă o filă din istoria Sălajului și vom vizita ruinele mănăstirii benedictine, aproape de Cetatea medievală de la Cheud, cunoscută sub numele de Cetatea Aranyos sau Cetatea lui Pintea.

Și, pentru că, la limita Sălajului cu județul Maramureș, natura creează un real spectacol, ne propunem să descoperim frumusețea peisajului oferit de Cheile Țicăului.

Această acțiune este organizată de Primăria municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 38 lei, și prânz, în valoare de 40 lei/adult.

Excursia va fi organizată pentru un grup de 40 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, de luni până vineri, între orele 9 – 17, până în 06 iunie 2024.

Program:
ora 09:00 – Plecare din Zalău
ora 09:50 – Poienița, drumeție spre Rezervația naturală „Pietrele Moșu și Baba”
ora 13:00 – Muzeul satului de altădată, Someș-Guruslău
ora 14:30 – Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Vădurele
ora 15:10 – Ruinele mănăstirii benedictine, Cheud
ora 16:00 – Cheile Țicăului
ora 16:30 – Întoarcere în Zalău.

 

You may also like

Leave a Comment