Haos în sănătate! Medicii de familie au ieșit în stradă

by Mihai POP
0 comment 101 views
A+A-
Reset

Deși sunt anunțate viitoare negocieri, medicii specialiști și medicii de familie protestează și azi în stradă. Nu în fața cabinetelor însă, ci a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate


Sunt proteste și în policlinicile din țară. Medicii de ambulatoriu își strigă nemulțumirile în fața unităților medicale, înarmați cu pancarte.

Se pregătesc să iasă în stradă și medicii de familie. Cu toții sunt nemulțumiți de un proiect pus în dezbatere de Casa Națională de Sănătate prin care bugetul lor va fi redus cu 30%, de la 1 februarie.

Situația este critică pentru că 4.000 de medici de familie îndeplinesc deja vârsta de pensionare și spun că vor părăsi sistemul dacă proiectul devine decizie.

Protestul a început în jurul orei 12.00, iar în jur de 200 de medici s-au adunat, până la această oră, în fața sediului CNAS. Ei scandează „Nu cedăm!”, „Unde sunt banii din sănătate?” sau „Fără medici de ambulator, mai mulți oameni care mor!”, scrie Hotnews.ro.

De asemenea, medicii au pancarte cu mesaje precum: „Nu vă bateți joc de medici!”, „Stop limitării drepturilor medicilor!”, „Pacienți cu tulburări psihice au dreptul la o viață normală”, „Plătim taxe – avem dreptul a sănătate”, „Nu distrugeţi medicina de familie!”.

Principala nemulțumire a medicilor de familie și a medicilor specialiști din policlinici este legată de faptul că tarifele decontate cabinetelor de către CNAS nu doar că nu cresc în anul 2024, dar vor scădea comparativ cu anul trecut.

Cât vor scădea sumele decontate cabinetelor:

Medici de familie:

  • 7,7 lei – valoarea punctului per capita (în 2024) de la 12 lei (în 2023)
  • 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie) în 2024, scăzut de la 8 lei în 2023

Medici specialiști de ambulator:

  • 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în 2024, în scădere de la 4,5 lei în anul 2023

Începând de luni seară, Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un nou președinte care urmează să negocieze cu medicii protestatari: ​Valeria Herdea, medic de familie și vicepreședintele Colegiului Medicilor, a fost numită oficial președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în plin scandal privind sumele decontate de CNAS pentru serviciile acordate de medicii de familie și cei de ambulator.

You may also like

Leave a Comment

error: Content is protected !!