Guvernul vrea să scadă plafoanele pentru energie, în condițiile în care prețul curentului electric şi a gazului a scăzut pe bursă. Furnizorii încasează în continuare sumele maxime plafonat
Prețul gazului pe bursă a scăzut, față de plafonul stabilit de guvern, a transmis Antena 3. Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrul să vină în timp util cu o variantă pentru ca plafonul să fie redus.
Pe bursă, gazul s-a tranzacționat și cu 135 de lei/ MWh, în timp ce guvernul a stabilit un prag de 150 de lei/ MWh.
Pentru a scădea acest prag, Guvernul trebuie să modifice legea.
În prezent, un consumator de rând plătește pentru gaze plătește 310 lei/ MWh.
Guvernul vrea să scadă plafoanele pentru energie, Asociația Energia Inteligentă consideră că prețul la gaze va exploda în facturile românilor după perioada de plafonare.
Asociația solicită dezvoltarea de urgență a unei Strategii Post Plafonare a Prețului. Asta pentru a se evita creșterea prețului gazelor în facturile românilor, după perioada de plafonare.
Prețul la gaze va exploda în facturi: scenarii prezentate de Asociația Energie Inteligentă
1. Varianta de a nu face nimic
Prețul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de cca 0,55 lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025.
Astfel, începând cu luna aprilie 2025, prețurile din facturi vor fi duble.
Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurența pe piața de gaze, dar care va aduce prețuri ușor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026.
Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piață înainte de plafonarea prețurilor la gaze (unele clauze abusive, creșteri de prețuri urmare a unor clauze din contract etc.).
2. Varianta pregătirii reliberalizării pieței la gaze
Pentru a evita ca prețul gazelor din contractele de vânzare gaze, care sunt duble în momentul de față să devină preț efectiv plătit de consumatori după data de 31 martie 2025, sunt necesare realizarea următoarelor activități:
- o campanie masivă de informare și pregătire a consumatorilor în vederea reliberalizării pieței la gaze
- profesionalizarea “câinilor de pază” ai unei piețe libere – ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC, Ministeru Energiei;
- înființarea unei entități de Soluționare alternativă a litigilor de pe piața energiei;
- suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil privind piața de energie prin care furnizorii să poată să prelungească un contract de furnizare fără semănatura efectivă a clientului pe un contract/act adițional
- organizarea de către ANRE (direct și indirect) a unor sesiuni/acțiuni de ofertare concurențială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pemntru refacarea concurenței
- dezvoltarea unor mecanisme transparente de suspendare a pieței libere în anumite condiții clar stabilite și mecanismele applicate pentru această perioadă
3. Varianta menținerii unei piețe semireglementate
În situația în care se prelungește actul normativ existent în momentul de față, va rămâne în vigoare actualul sistem.
Un sistem în care se suspendă prețul din contracte și s aplică un preț plafonat în facturi pentru consumatori, cu plata de la bugetul de stat a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat.
Dacă costurile furnizorilor sunt mai mici decât prețul plafonat atunci furnizorul va calcula în fiecare lună un preț de vânzare compus din costurilor de achiziție la care se adaugă o marjă comercială reglementată.
4. Varianta reglementării pieții
Dacă varianta semireglementării a fost și probabil poate să rămână o variantă acceptată la nivelul UE, reglementarea pieței de gaze este o opțiune puțin probabilă ținând cont de reglementările Europene.
Varianta aceasta va aduce prețuri care se bazează pe metoda ”cost plus”, ceea ce nu previzionează prețuri mai mici la gaze în viitor.
“Între cele 4 variante analizate, cea care ar aduce cele mai mici prețuri este varianta pieței libere (doar dacă vom avea clienți informați și pregătiți, “câini de pază” ai pieței performanți, un SALENERG – entitate de soluționare alternativă a litigiilor pe piața de energie funcțional.
Reglementarea prețului nu încurajează eficiența în sectorul gazelor naturale și, de aici, nu poate aduce reduceri ale costurilor și respectiv prețuri mai mici la gaze”, arată mai analiza asociației.
Sursa: alba24.ro