Guvernul continuă discuțiile cu retailerii pentru a prelungi plafonarea adaosului comercial la alimente

by Mihai POP
0 comment 123 views
A+A-
Reset

Guvernul urmează să aibă noi discuții, luni după-amiază, cu privire la prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimente, a declarat ministrul Agriculturii Florin Barbu la Radio România Actualități. Amintim că după introducerea măsurii, unii producători și comercianți au schimbat gramajul produselor pentru a nu fi afectați de plafonare, iar alții au scumpit alte produse. Amintim că, începând cu data de 1 august, adaosul comercial este plafonat la 21 de produse alimentare de bază

Premierul Marcel Ciolacu vrea prelungirea măsurii cu încă trei luni și extinderea la alte produse, precum carnea de miel, înainte de Paște.

Ministrul Agriculturii a explicat că alimentele incluse în această listă cu adaosuri plafonate sunt consumate de mai mult de jumătate dintre români şi că datele Institutului Naţional de Statistică şi cele ale Consiliului Concurenţei arată că ordonanţa şi-a produs efectul, scrie economedia.ro.

„Dacă ne uităm pe indicele preţului de consum, la anul 2022, când nu era această ordonanţă, preţurile erau mai mari şi cu 28%. Dacă ne uităm acum la luna decembrie, pe indicele preţului de consum, sunt cu până la minus 15%.

Mai mult de atât, să nu uităm că produsele care sunt introduse în această ordonanţă, 95% din aceste produse sunt realizate de către producători şi procesatori români. Rolul acestei ordonanţe a fost să protejăm familiile cu venituri mici şi medii, pentru că 50% din români consumă aceste alimente”, a explicat Florin Barbu.

Amintim că preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spunea că măsura privind plafonarea preţurilor la alimente de bază şi-a atins obiectivul, înregistrându-se reduceri substanţiale la lapte şi la produsele lactate, fructe şi legume, dar că de anul acesta „trebuie să găsim un nou mecanism”.

You may also like

Leave a Comment