Guvernul a pus ochii pe banii asistaților sociali / Cum este mai rentabil să trăiești? Din muncă și ani munciți sau să trăiești din ajutorul social și alte ajutoare?

by Tiberius NICODA
0 comment 233 views
A+A-
Reset

Potrivit datelor statistice, la finele anului, – în luna noiembrie 2023 – Sălajul avea 2.687 de persoane care beneficiau de ajutorul social, pentru care în acea lună s-au plătit ajutoare în valoare totală de 1.071.307 lei

Chiar dacă nu ai muncit nicio zi din viață, la bătrânețe vei avea pensie din care să te întreții. Statul român dă bani și celor care, din diferite motive, nu au avut un loc de muncă.

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.

Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Suma medie plătită în prima lună a acestui an de statul român pe plan național beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 260,72 lei. Astfel, impactul bugetar este destul de mare. Practic, suma totală plătită s-a ridicat la 41,65 milioane de lei.

În Sălaj sunt peste 2.500 de asistați sociali

Sălajul, la finele anului, potrivit datelor statistice, în luna noiembrie 2023 avea 2.687 de persoane care beneficiau de ajutorul social, pentru care în acea lună s-au plătit ajutoare în valoare totală de 1.071.307 lei.

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (402,05 lei), Braşov (370 lei) şi Mureş (368,9 lei).

Statul alocă lunar 44,5 milioane de lei pentru ajutoarele sociale. Guvernul tot caută bani la buget așa că va lua ajutoarele sociale la control. Toate dosarele sociale vor fi analizate pentru ca autoritățile să se asigure că fiecare dintre cei ajutați de stat sunt îndreptățiți să ia banii.

Precizăm că salariul minim net este de 2.129 lei, iar pensia minimă este – de la 01.01.2024 – în sumă de 1.300 lei.

Pensia socială în anul 2024, cine o va încasa și la ce valoare ajunge aflăm în cele ce urmează… Este vorba despre cea mai mică pensie din România, din care, anul acesta, vor trăi aproximativ 1,84 milioane de români.

Că ai lucrat, nu ai lucrat în viață, statul își garantează o pensie de 1.125 de lei

În acest fel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, adică cei care nu au cotizat niciodată, pensia este stabilită la suma de 1.125 de lei și reprezintă pensia minimă garantată de către statul român, fiind prevăzută în același timp și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.

Pe de cealaltă parte, statul plătește șomaj pentru absolvenții de liceu sau facultate și care pot beneficia de aproape 300 de lei pe lună indemnizație de șomaj, timp de 6 luni, spun cei de la ocuparea forțelor de muncă. Deci, același stat care se plânge de lipsa banilor, dă de pomană bani unora care nu au lucrat nicio zi în viața lor, șomeri direct de pe băncile școlii.

Retoric, în final ajungi să te întrebi cum e mai bine? Să muncești 35 sau 40 de ani și să ajungi să iei o pensie de 1.750 de lei sau să pretinzi un ajutor social? Desigur, nu ne referim aici la cei care beneficiază pe bune de ajutoare, aceia care nu pot să lucreze, aceia care sunt cu diferite afecțiuni, nu la putorile care îl iau cu șpagă și prefăcătorie. Că vorba aceea: Ca asistat social faci ce vrei, mergi unde vrei și îți mai rămâne și timp liber berechet.

You may also like

Leave a Comment

error: Content is protected !!