Responsive Menu
Add more content here...


Gal-Mate Istvan – primarul comunei Almașu se validează incontestabil pentru un nou mandat la cârma Primăriei la alegerile locale din 9 iunie

Omul care sfințește locul și pe care realizările îl recomandă. Gal-Mate Istvan - primarul comunei Almașu

by Tiberius NICODA
0 comment 877 views
A+A-
Reset

Comuna Almașu este cea mai mare ca și suprafață din județ și are în componență nu mai puţin de nouă sate: Almașu – ca reședință, Băbiu, Cutiș, Jebucu, Mesteacănu, Petrinzel, Sfăraș, Stana și Țăudu.

Gál Máté Istváncandidat din partea UDMR Sălaj – este primar al comunei din 3 noiembrie 2020, dată la care și-a preluat mandatul. De dinainte de a fi primar, acesta nu era străin de Primărie, activând timp de 15 ani ca și consilier local. Totodată, el a fost și președintele Comisiei economice din cadrul Consiliului Local al Primăriei Almașu.

Atunci, în 2020, la alegerile locale, după 10 ani, în comuna Almaşu s-a schimbat primarul. Astfel, locul liberalului Emil Dănuţ Ţuruca a fost luat de către Gál Máté István de la UDMR.

Bătălia între cei doi a fost strânsă, diferenţa fiind de 54 de voturi. Noul primar  a venit cu gânduri bune demonstrând în mandatul său aptitudini incontestabile de edil local. Aflat la primul mandat, Gál Máté István are vârsta de 54 de ani, este căsătorit, are patru copii și este de profesie economist. Înainte să fie ales primar, Gál Máté István a lucrat timp de 17 ani contabil șef la Parohia Reformată Jebucu.

La alegerile locale din septembrie 2020, candidatul din partea UDMR a câștigat bătălia politică cu un scor de 43%, o competiție la care au participat nu mai puțin de 5 candidați, reușind să învingă primarul PNL care a stat pe funcție timp de 10 ani.

Este clar că într-o comună atât de mare, investiţii au fost şi vor fi în continuare, dar cel mai important aspect este că administraţia locală are principala preocupare de a dezvolta zona şi de a spori confortul cetăţenilor.

Încă din primul mandat, Gál Máté István a schimbat imaginea comunei radical

Gál Máté István (UDMR). În anul 2020, a câştigat mandatul cu 495 voturi (42.9%) din 1.154 voturi valabil exprimate, în vreme ce contracandidatul său principal, Emil Ţuruca (PNL), a pierdut mandatul (441 voturi primite).

Pentru alegerile din anul 2024, principalii săi contracandidați anunțați în mod public și oficial ar fi: Gligor Corda de la PSD şi Cristian Boszormenyi de la PNL. Aşadar, liberalii şi-a stabilit un candidat în persoana lui Cristian Boszormenyi –  tehnician, inginer de la Ocolul Silvic Almaşu, dar care nu are experienţă în administraţia publică.

În  același timp, pentru bătălia care vizează funcţia de primar la Almașu s-a înscris şi social-democratul Gligor Corda, nimeni altul decât actualul viceprimar, dar cu care edilul comunei a avut o colaborare bună.


Pentru alegerile din 9 iunie, şi-a depus candidatura – cum era şi de înţeles – şi primarul în funcţie, Gál Máté István, care  doreşte să îşi ducă la bun sfârșit multitudinea de proiecte de investiţii aflate în execuţie sau care se află implementare.

“Acum patru ani am vorbit despre schimbare. Acum, la final de mandat, pot vorbi despre continuitate. Avem o echipă bună în Primărie, ceea ce este foarte important şi ne dorim să continuăm dezvoltarea comunei noastre. Vom continua să accesăm toate fondurile pe care le putem accesa pentru ca nivelul de trai din comună să crească şi mai mult”, a menţionat Gál Máté István.

După alegerile din 2020, acesta spunea: “Nu a mai fost un vot pe criterii etnice. Fiind maghiar, foarte mulţi români m-au votat, fiindcă şi-au dorit o schimbare şi un nou început după 10 ani. Ei au tras concluziile ce s-a făcut bine şi ce nu s-a făcut în comună. Eu le mulţumesc celor care mi-au acordat încredere şi îi asigur pe cetăţeni că voi fi primarul tuturor”.

Proiecte peste proiecte. Milioane de lei atrase de la Guvernul României şi Uniunea Europeană

În cei aproape 4 ani de mandat , Gál Máté István a reușit într-un timp relativ scurt să pună pe picioare și să demareze lucrările pentru nu mai puțin de 9 proiecte vechi, rămase nefinalizate de 3 sau chiar de 8 ani.

Amintim aici proiectul integrat prin care s-au reabilitat și modernizat în totalitate Căminul Cultural din Mesteacănu, s-a asfaltat DC 69 Almașu-Petrinzel (7 km).

La Almașu, există iluminat public modern, pe fiecare stâlp din comună fiind montat câte un corp de iluminat tip LED economic. Există de asemenea  un sistem de supraveghere video cu camere, în toată comuna.

Proiecte care îl recomandă pe Gál Máté István pentru un nou mandat

A fost cumpărat și un utilaj pentru întreținerea spațiilor verzi (tuns iarbă/tocător vegetație),s-a dotat clădirea Primăriei cu aparatură IT (25.000 lei). Pe lângă investiţiile din fonduri europene sau guvernamentale, administraţia locală face lucrări importante şi cu bani de la bugetul local.

Din fonduri proprii s-a lucrat la reparaţiile drumurilor comunale, care au fost pietruite pentru a fi practicabile. Cu bani de la bugetul local, Primăria Almaşu pune accentul şi pe sport, existând  condiţii bune pentru practicarea sportului. În centrul comunal, baza sportivă a fost modernizată, iar lângă teren a fost amenajat un teren de sport cu suprafaţă sintetică.

Tot cu bani de la bugetul local, Primăria şi-a îndreptat atenţia şi spre căminele culturale din comună. Din cele nouă cămine, şapte au fost deja reabilitate, urmând să fie făcute reparaţii şi la căminele din Sfăraş şi Petrinzel. În localitatea Mesteacănu, Primăria a început la construirea unor trotuare, o investiţie utilă pentru siguranţa cetăţeanului.

Investiţiile aduc o creşte a atractivităţii comunei

În sprijinul persoanelor vârstnice, cu probleme medicale, Primăria Almaşu a înfiinţat un serviciu social, în parteneriat cu Fundaţia Diakonia, care asigură  vizitarea  persoanelor cu probleme medicale pentru a se  ocupa de îngrijirea lor.

Primăria  prin primarul și colaboratorii săi a fost activă şi la PNRR unde a depus două proiecte, care au o valoare totală de 300.000 de euro. Administraţia locală îşi doreşte reabilitatea din punct de vedere energetic a sediului Primăriei şi construirea unei piste de biciclete, în centrul comunal, pe o distanţă de 2,1 km.

Viitorul sună bine pentru comuna Almaşu, unde numărul populaţiei începe să crească. Satele se populează din nou, mai ales localităţile Jebucu, Stana, Petrinzel, acolo unde mulţi clujeni au venit şi şi-au cumpărat case.

Iată, deci, repere esențiale și concrete care îl recomandă pe primarul comunei Almașu – Gál Máté István – ca eligibil pentru un nou mandat la alegerile locale din 9 iunie 2024 pentru un nou mandat la cârma Primăriei Almașu.

You may also like

Leave a Comment