Responsive Menu
Add more content here...


Gabriela Carmen Olar, candidat Dreapta Unită pentru Primăria Municipiului Zalău: “Îmi doresc un ZALAU MODERN și un ZALĂU VERDE!

by Stirile din Salaj
0 comment 147 views
A+A-
Reset

Există un tip de intervenție care este la îndemâna oricărei primării, indiferent cât de ,,bogată,, sau ,,săracă,, este – investițiile în spații verzi

Nu toate orașele se pot lăuda cu un patrimoniu cultural de invidiat, cu arhitectura veche, nu toate au un mediu artistic și cultural dinamic, nu toate oferă o gamă variată de opțiuni pentru petrecerea timpului liber. Toate însă pot investi în mai multă verdeață. Costurile sunt mici și impactul potențial foarte mare.

Zalăul are nevoie de parcuri. Pot fi însă gândite și abordări la o scară mai mică, pe termen scurt, abordări ce pot să aducă mai mult verde, mai aproape de noi.

Iată câteva abordări care le propun:

1️⃣ Nici o stradă fără verdeață

O politică clară a Primăriei ar trebui să fie introducerea unui minim de verdeață pe fiecare stradă din Zalău – un copac, o tufă, o floare, o bucată de gazon… ceva care să dea mai multă culoare orașului nostru. Adevărul este că în cartierele noastre cu confort comunist , nu prea ai de ce să te bucuri în afara spațiilor verzi.

2️⃣ O accesibilizare mai bună a zonelor verzi periferice

Suntem înconjurați de păduri. O bună parte din suprafața mai consistentă de spațiu verde se află la periferia orașului și relativ greu de accesat pentru majoritatea zălăuanilor. În Stockholm, 90% dintre rezidenți sunt la mai puțin de 300 metri distanță (cam 3-4 minute de mers pe jos) de un parc, sau corp de apă. Mai avem ceva până vom atinge un astfel de standard dar sunt lucruri ușoare ce pot fi făcute imediat. Cel mai simplu lucru ce poate fi făcut pentru a aduce spațiile verzi cât mai aproape de zălăuani este accesibilizarea spațiilor verzi existente – în special pădurile de la periferia orașului. Acest lucru se poate face relativ ușor și fără costuri suplimentare prea mari. Ca un prim pas, de exemplu, pot fi marcate câteva trasee off-road pentru drumeți și bicicliști. Ulterior, pe măsură ce bugetul orașului va crește și pe măsură ce priorități mai presante vor fi rezolvate, se poate gândi și un sistem de alei pietonale și piste pentru bicicliști în aceste zone.

3️⃣ Spații verzi mai atractive

Nu e de ajuns să avem spații verzi în Zalău, acestea trebuie să fie și atractive pentru oameni. O adunătură de copaci înconjurați de noroaie nu o să atragă niciodată oameni. Spațiile verzi trebuie să fie îmbietoare și atrăgătoare, ele ar trebui să fie ușor de folosit de către oameni.

4️⃣ Parcări verzi

Parcările reprezintă în mai toate orașele din lume mări neatrăgătoare de asfalt. În multe cazuri suprafața ocupată de locurile de parcare este mai mare decât suprafața ocupată de locuințe. Unele parcari pot fi transformate in parcari verzi. Parcările verzi nu numai că sunt mai plăcute ochiului și sufletului dar ajută și la reducerea efectului de seră în orașe și la scăderea temperaturii ambientale -vara, asfaltul reflectă căldura solară și temperatura în orașe este de obicei cu câteva grade mai ridicată decât în împrejurimi.

Putem lăsa în urmă un oraș de care nepoții noștri să fie mândrii.,,

Împreună pentru un Zalău modern❗

Împreună pentru un Zalău verde❗

 

You may also like

Leave a Comment