Responsive Menu
Add more content here...


FOTO&VIDEO. Tradiții și obiceiuri din vremuri apuse, reînviate la Someș Guruslău

by Mihai POP
0 comment 63 views
A+A-
Reset

Joc, cântec și voie bună pe Valea Someșului de Lăsatul Secului. În duminica dinaintea Postului Mare, Muzeul satului de altădată Someș-Guruslău, împreună cu Primăria comunei Năpradea, Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj au organizat un spectacol inedit, care dorește să pună în evidență tradițiile și obiceiurile

Izvorâtă din experiență și înțelepciune de viață, din dragostea pentru frumos, tradițiile și obiceiurile populare sunt comori inestimabile care definesc un popor făcându-l unic statornic și nemuritor.

Satul Someș Guruslău are la bază o spiritualitate profundă care i-a permis să se formeze și să reziste de-a lungul anilor.

O secvență din această spiritualitate o reprezintă sărbătorile și obiceiurile tradiționale din preajma Lăsatului de Sec.

Colectivitățile tradiționale au tendința de a păstra obiceiurile. Ele sunt stăpânite de acea forță a păstrării, care a făcut ca ele să perpetueze chiar și după ce și-au pierdut sau și-au schimbat sensul.

Astfel spus, Muzeul Satului de altă dată din Someș Guruslău în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Primăria Comunei Năpradea au organizat duminică, 26 februarie, un spectacol muzical-coregrafic susținut de Ansamblul ”Mugur, mugurel” din Zalău, coordonatori Doina și Anghel Dușcaș, la Căminul Cultural din sat.

Cu mic cu mare s-au strâns în horă și s-au bucurat de aceste moment.

Sufletul acestei manifestări a fost Mărioara Jurcău, păstrătoare de tradiții și obiceiuri!

La eveniment s-au adunat mulți oameni care s-au și implicat și au ajutat cu ce au putut, dar și invitați importanți din județ.

Lăsatul Secului este un moment important pentru creștinii ortodocși, care imediat după această zi intră în Postul Mare, un post de rugăciune și restricții alimentare, menit să purifice trupul și spiritul înaintea marii sărbători a Învierii Domnului.

Muzeul satului de altă dată Someș Guruslău transmite multe mulțumiri și aprecieri celor care au fost prezenți la eveniment.

Cu multă bucurie în suflet vrem să vă împărtășim reușita de duminică. Muzeul satului, împreună cu Primăria comunei Năpradea, Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, în parteneriat cu Ansamblui “Mugur, Mugurel” a transpus lumea de altă dată în viața trăită astăzi.

A fost o zi minunată plină de emoții, retrăind obiceiuri și tradiții ale strămoșilor noștri.

Ținem cu tărie să mulțumim și să ii menționăm pe cei care s-au implicat și au ajutat cu ce au putut pentru organizarea acestui eveniment: Ghile Ancuța, Ghiță Barbur, Viorica Pop, Mărioara și Aurel Mândru, Ruzălica și Ionuc Pop, Maria Bogdan, Cornel Barbur și Viorica Crișan. Aveți toate admirațile și aprecierile noastre.

Mulțumirile noastre Domnului Daniel Săuca, domnului Primar Vasile Fodor și doamnei Viceprimar Eugenia Pop.

Mulțumim doamnei Rodica Pop Seling, manager al Casei Municipale de Cultură din Zalău și Ansamblului “Mugur, Mugurel” coordonați de către maeștri coregrafi Anghel și Doina Duscaș.

Și nu în ultimul rănd vă mulțumim tuturor celor care, cu mic cu mare, ați reușit să ieșiți din monotonia de zi cu zi si v-ați rupt puțin din timpul vostru pentru a ne păși pragul, fără de voi reușita nu era garantată.

🙏🏻Doamne ajută la cât mai multe realizări🙏🏻

You may also like

Leave a Comment