Foto – Zona centrală din municipiul Zalău, modernizată printr-un proiect finanțat din fonduri europene

by Mihai POP
0 comment 92 views
A+A-
Reset

Miercuri, 20 decembrie 2023, a fost demarată procedura de recepție a obiectivului de investiții “Pietonizare strada Unirii”, proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Pentru semnarea documentelor și întocmirea procedurii de recepție a fost organizată o ședință în cadrul instituției, la care au participat primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, viceprimarii Teodor Bălăjel și Nicolae Fazakas, administratorul public Călin Cristian Forț, reprezentanți din partea constructorului, ISC, dirigintele de șantier, proiectantul și responsabilii de proiect din primărie.

Prin intermediul acestui proiect a fost modernizată zona cuprinsa între Instituția Prefectului Județului Sălaj și Casa de Cultură a Sindicatelor (Piața 1 Decembrie 1918), continuându-se pe strada Unirii, spre Primăria Municipiului Zalău și Clădirea Transilvania (Piața Iuliu Maniu).

Zona centrală a devenit un spaţiu atractiv pentru toate grupele de vârstă, un spațiu de odihnă și recreere, cât și o zonă care oferă posibilitatea desfășurării unor activități publice cu ocazia unor diferite evenimente sau sărbători.

Prin acest proiect a fost realizată o legătură pietonală între strada Unirii și bulevardul Mihai Viteazul, din dreptul clădirii ASIROM, pe lângă accesul de serviciu al Școlii Gimanaziale “Simion Bărnutiu”. De asemenea, s-a realizat modernizarea pasajului pietonal existent între strada Unirii şi bulevardul Mihai Viteazul, prin refacerea pavajului și acoperirea acestuia cu vele solare, cu rol de umbrire și protecție împotriva intemperiilor.

Piețele și zonele pietonale nou create sunt dotate cu mobilier urban: bănci (59 bucăți), coșuri de gunoi (59 bucăți), rastele pentru biciclete (8 bucăți, pentru 80 de biciclete), cișmele pentru băut apă și fântâni decorative.

De asemenea, au fost amenajate zone verzi (peste 3.600 mp), au fost plantați arbori şi arbuşti, în numǎr de 152 de bucăți (Catalpa Bignonioides – 80 buc, Carpinus Betulus – 46 buc, Betula Pendulǎ 5 buc şi Buxus – 21 buc).

Pentru siguranța circulației s-au efectuat marcaje longitudinale și transversale, s-au montat indicatoare rutiere și sistem de control acces. Pentru îmbunătățirea condițiilor de circulație s-a realizat o bandă suplimentară auto pe tronsonul Prefectură – bulevardul Mihai Viteazul.

Pavajul pietonal pe strada Unirii a fost executat din pavele din beton vibropresate și a fost delimitat de celelalte zone (zone verzi, trotuare) prin borduri, iar apele pluviale au fost colectate prin sistem nou de canalizare pluvială. Totodată, s-a realizat iluminatul public aferent pietonizării străzii Unirii cu rețea nouă, a fost montat un sistem de supraveghere video și sistem wifi.

Lucrările au fost realizate de Asocierea SC Avril SRL & SC Delcar SRL Zalău, valoarea investiției fiind de 27.385.418,04 lei.

🟣Pietonizarea străzii Unirii și modernizarea Piețelor 1 Decembrie 1918 și Iuliu Maniu este un proiect împortant pentru municipiul nostru, în valoare de aproape 5,5 milioane de euro, care completează seria proiectelor realizate din fonduri europene.

Mă bucur că în sfârșit Municipiul Zalău are o zonă centrală atractivă din punct de vedere economic și turistic.

Amenajarea a 3.600 mp. de spațiu verde, plantarea unui număr de 152 de arbuști, îmbunătățirea circuației rutiere prin crearea unei benzi de circulație suplimentare pe strada 1 Decembrie 1918 și celelalte lucrări care s-au făcut în cadrul acestui proiect înseamnă, de fapt, creșterea calității vieții în comunitatea noastră”, a transmis Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

You may also like

Leave a Comment