Foto – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată la Zalău

by Mihai POP
0 comment 224 views
A+A-
Reset

Cu ocazia Zilei Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, aceasta a fost marcată luni, 29 ianuarie, în cadrul Conferinței ”We remember…Lagărele morții”, organizată de Federația Comunităților Evreiești din România și Comunitatea Evreilor din Zalău, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Holocaustul comis în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către Germania nazistă a însemnat viața a peste șase milioane de victime.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, celebrată în toată lumea pe 27 ianuarie, când fostul lagăr german de exterminare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, am vrea să vă aducem aminte despre victimele acestei crime și despre oamenii care au avut curajul să-i opună rezistență.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La evenimentul care a marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului au participat, din partea Primăriei Municipiului Zalău, viceprimarii municipiului Zalău, Teodor Bălăjel și Nicolae Fazakas și administratorul public Călin Cristian Forț.

Viceprimarul Teodor Bălăjel a aprins o lumânare în memoria victimelor Holocaustului și a transmis că “din respect pentru buna conviețuire cu comunitatea evreilor și având în vedere prețuirea față de Comunitatea Evreilor din Sălaj, Primăria Municipiului Zalău s-a implicat și în acest an în organizarea acestui eveniment și va susține și în viitor astfel de evenimente, în memoria evreilor din Zalău și din întreg județul, victime ale naziștilor”.

Totodată, în cadrul intervenției sale, domnul viceprimar a subliniat importanța bunei conviețuiri, punând accent pe educație, democrație și dezvoltarea comunității.

Consiliul Județean Sălaj a fost reprezentat la evenimentul de comemorare de către Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, care a transmis următorul mesaj:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“A uita morții înseamnă a-i omorî a doua oară”, spunea Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului, evidențiind obligația noastră morală de a cinsti memoria milioanelor de femei, bărbați, copii și vârstnici nevinovați uciși de regimul nazist, dar și de a transmite generațiilor viitoare adevărul istoric.

Uitarea înseamnă indiferență, iar indiferența poate duce la repetarea greșelilor trecutului.

Așadar, să nu uităm niciodată de tragedia Holocaustului și să le vorbim cu sinceritate copiilor noștri despre aceste atrocități, învățându-i că toleranța și respectul față de cel care are o altă naționalitate sau religie sunt îndatoriri fundamentale”, a transmis, astăzi, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului.

Instituția Prefectului Judeţul Sălaj a fost reprezentat la evenimentul de comemorare de către prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, care a transmis și el următorul mesaj:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Holocaustul a fost un act de ură și discriminare, o negare a drepturilor omului și a valorilor democratice. A fost o tragedie care nu trebuie niciodată uitată. Aşa cum se ştie, județul Sălaj a fost unul dintre cele mai afectate județe în timpul Holocaustului, peste 8.500 de evrei fiind deportați în perioada mai-iunie 1944 din ghetoul de la Cehei, în lagărele de concentrare și exterminare naziste din Polonia aflată sub ocupație germană. Astăzi, ne amintim de victimele Holocaustului și ne exprimăm solidaritatea cu supraviețuitorii și cu familiile lor. Ne amintim de atrocitățile care au fost comise și ne angajăm să luptăm împotriva oricărei forme de ură și discriminare”, a declarat prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma

Conferinţa “We remember… Lagărele Morții” s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, în organizarea Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic și a Comunității Evreilor Zalău, împreună cu Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău şi Primăria Zalău.

You may also like

Leave a Comment