Responsive Menu
Add more content here...


Foto/Video – Eroii de la Ip comemorați în zi de Înălțare. Localnici, elevi, oficialităţi locale şi judeţene aprind astăzi o lumânare în memoria martirilor

by Mihai POP
0 comment 12 views
A+A-
Reset

Ceremonie militară şi religioasă azi, la Ip, marcată de un moment greu din istorie. Manifestarea a debutat cu un ceremonial militar și religios la Cimitirul Eroilor şi a continuat la monumentul dedicat martirilor, din centrul localităţii Ip


Instituția Prefectului Sălaj, în parteneriat cu Primăria Comunei Ip şi structurile Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne a organizat miercuri, 14 septembrie, un eveniment de comemorare a martirilor de la Ip.

“Istoria şi sufletele nealinate ale martirilor ne obligă, în fiecare zi de 14 septembrie, să fim prezenţi aici, la Ip, pentru a-i comemora pe cei ce şi-au pierdut viaţa în ceea ce avea să rămână ca una din cele mai negre file din istoria recentă a României.

La mai bine de opt decenii de la atrocităţile comise în septembrie 1940 de armata hortystă în mai multe localităţi din Sălaj, ne este încă foarte greu să găsim cuvinte care să exprime absurdul faptelor de atunci.

Cele mai la îndemână ne sunt cuvintele de mângâiere pentru urmaşii victimelor, alături de un pios omagiu pentru cei ce şi-au pierdut viaţa acum 82 de ani”, a precizat, în cuvântul său, prefectul Dari Toma.

Manifestarea a debutat cu un ceremonial militar și religios la Cimitirul Eroilor şi a continuat la monumentul dedicat martirilor, din centrul localităţii Ip.

Atât la Cimitirul Eroilor, cât şi la monument au fost depuse jerbe de flori, din partea oficialităţilor locale şi judeţene.

Cu acest prilej, o delegație și a Consiliului Județean Sălaj, condusă de președintele Dinu Iancu-Sălăjanu, a depus coroane de flori la mormântul eroilor-martiri și la monumentul ridicat în memoria lor, din centrul localității.

“Prin facerile noastre, prin rugăciunile pe care, astăzi, le reînălțăm spre cer, suntem datori să veghem la siguranța și binele tuturor celor ce trăiesc pe aceste meleaguri și să ne asigurăm că astfel de atrocități vor fi imposibil de repetat. Suntem datori, așadar, să promovăm valorile creștine – toleranța, responsabilitatea, smerenia, bunătatea și iubirea față de aproapele nostru, indiferent de naționalitate, rasă ori confesiune, dar și să ne educăm copiii în spiritul acestor valori, creionând, astfel, un viitor stabil, în care să ne regăsim în demnitate, în fericire, în armonie unii cu alții. Milostivul Dumnezeu să îi odihnească în pace pe martirii sălăjeni și nu numai, iar pe noi să ne facă temători și neputincioși în a lua viața cuiva”, a transmis, în cuvântul său, președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, pe muzica interpretată de Fanfara Promenada a Primăriei Zalău, în timp ce zona a fost survolată de trei elicoptere ale MApN.

You may also like

Leave a Comment