FOTO&VIDEO – Educaţie la rang înalt în Someş-Odorhei. Creşa a fost inaugurată azi cu mare fast

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 96 views
A+A-
Reset

În ultimii ani, în comuna Someş-Odorhei au fost realizate mai multe investiţii în toate domeniile. La unele proiecte se lucrează şi în prezent, altele fiind deja finalizate. Însă, un lucru este cert, EDUCAŢIA a fost mereu prioritară şi un sector în care autorităţile locale au căutat soluţii pentru a putea investi masiv. S-au realizat investiţii în unităţile de învăţământ existente şi chiar s-au găsit soluţii pentru construirea unor noi unităţi şi aici ne referim la minunata creşă care a fost aşteptată cu sufletul la gură de toţi părinţii din comună şi nu numai.

A fost o investiţie majoră, dar pe care autorităţile au reuşit să o ducă la bun sfârşit. În acest an, Moş Crăciun a venit ceva mai repede la Someş-Odorhei, astfel că noua creşă a fost inaugurată cu mare fast, azi, 15 decembrie.

Înfiinţarea unei creşe în comună a fost o doleanţă mare a cetăţenilor, în special a părinţilor care nu aveau unde să-şi lase copiii când ei erau nevoiţi să plece la muncă. Dorinţa s-a transformat în faptă, iar creşa nu mai este doar un vis, este o realitate. Investiţia se ridică la peste 1,7 milioane de lei, finanţarea fiind obţinută prin PNDL II, 1,1 milioane de lei, restul fiind acoperit din bugetul local.

Lucrările la cea mai nouă unitate şcolară din comuna Someş-Odorhei au început în luna martie a anului 2020 şi au fost finalizate în mai 2023. Creşa se bucură de dotări moderne, la standarde europene şi îşi va deschide larg porţile.

Creşa din Someş-Odorhei va avea două grupe şi o capacitate de 24 de copii. Grupă mijlocie va fi alcătuită din 12 copii, în timp ce 12 copii vor face parte din grupa mare.

După finalizarea şi recepţia lucrărilor, a venit momentul mult aşteptat – inaugurarea investiţiei. Aceasta a avut loc vineri, 15 decembrie, şi a fost una cu mare fast. Evenimentul a început la ora 12.00, în curtea creşei, unde au fost prezente peste 100 de persoane din comunitate, reprezentanţii autorităţilor locale, dar şi câţiva invitaţi speciali.

Au ţinut să fie alături de comunitate într-un astfel de moment special Lucian Bode – vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi secretar general al PNL, Dinu Iancu Sălăjanu – preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Claudiu Cristian Bîrsan – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj, Adrian Sabou – subprefect al judeţului Sălaj, Vasile Bulgărean – inspector şcolar general ISJ Sălaj, precum şi deputatul Liviu Balint.

Bineînţeles, alături de invitaţii speciali au fost prezenţi reprezentanţii autorităţilor locale – primarul Ioan Şandor, viceprimarul Ramona Bostan, precum şi mai mulţi consilieri locali.

Evenimentul de inaugurare a creşei a început în jurul orei 12.00 cu intonarea imnului României, după care a continuat cu o slujbă religioasă susţinută de preoţii Cosmin Porumb (Biserica Ortodoxă din Someş-Odorheş) şi Claudiu Bene (Biserica Ortodoxă din Inău).

Cel care a deschis drumul discursurilor a fost primarul Ioan Şandor, după care la microfom au venit Lucian Bode, Dinu Iancu Sălăjanu, Adriana Sabou şi Vasile Bulgărean.

Primarul comunei Someş-Odorhei a fost primul care a luat cuvântul la eveniment şi a vorbit despre importanţa educaţiei în societate. Doar prin educaţie putem spera la o lume mai bună, mai curată şi doar aşa putem spera ca fiecare comunitate să-şi atingă potenţialul maxim.

Educaţia începe de la vârste fragede, astfel că o creşă este extrem de utilă în orice comunitate, primarul remarcând faptul că aceasta nu este doar o unitate de îngrijire şi supraveghere, ci şi un loc de învăţare.

“Educaţia este cea mai importantă acţiune care se realizează asupra omului în fiecare moment al vieţii. Pentru ca un popor să ajungă să-şi dezvolte potenţialul maxim, educaţia trebuie să fie întotdeauna prioritară. În acest sens, ne-am străduit şi noi să mai adăugăm o treaptă în ceea ce priveşte asigurarea educaţiei locuitorilor comunei noastre de la cea mai fragedă vârstă. Nu este obiectiv mai important decât educaţia copiilor noştri şi formarea lor pentru viaţă. Creşa este prima unitate din parcursul unui copil în mediul educaţional. Nu este doar un loc de îngrijire şi supraveghere, ci şi de învăţare a unor deprinderi. Le sunt recunoscător şi le mulţumesc în mod special autorităţilor şi Consiliului Local şi tuturor celor care s-au implicat în proiectarea şi construcţia acestui obiectiv atât de util tinerilor părinţi. Suntem printre puţinele comune din judeţul Sălaj care închid cercul educaţional având creşă, grădiniţă cu program prelungit şi program normal, Şcoală Primară şi Gimnazială şi programul a doua şansă. Ne bucurăm de acest moment şi vom continua să implementăm şi alte proiecte pentru binele întregii comunităţi. Doresc mult succes educatoarelor şi personalului nedidactic, sănătate copiilor şi părinţilor”, a declarat Ioan Şandor – primarul comunei Someş-Odorhei.

Prezent la acest eveniment, Dinu Iancu Sălăjanu a vorbit frumos despre administraţia locală şi eforturile depuse pentru ca această investiţie să fie dusă la bun sfârşit. Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj a ţinut să remarce utilitatea acestei investiţii, spre deosebire de alte investiţii pe care le-a văzut prin ţară.

“Pentru mine este o bucurie enormă să fiu prezent aici, să văd interesul comunităţii pentru obiectivele care se realizează aici. M-am bucurat foarte mult să văd acest grup de colindători care tocmai s-au întors de la Consiliul Judeţean ceea ce arată bucuria noastră de a-i primi pe copii la Zalău, de a încerca să profităm de toate mijloacele pentru a crea o comunitate cu adevărat unită în judeţul Sălaj. M-am bucurat văzându-i acuma cântând imnul naţional al României. (…)

Ce s-a realizat aici vine ca urmare a nevoilor comunităţii dumneavoastră. Am văzut în ţara asta multe investiţii făcute fără cap, bani îngropaţi, astăzi putem să venim cu fruntea sus să deschidem o creşă care vine datorită nevoilor comunităţii. Asta mă bucură ca şi preşedinte al Consiliului Judeţean, să văd că sunt copii în comuna Someş-Odorhei care vor popula această creşă.

Vreau să-l felicit pe domnul primar, avem o legătură foarte bună la nivel de Consiliu Local şi Judeţean şi întotdeauna l-am văzut preocupat de unitatea comunei dumneavoastră, de realizarea unor obiective care să permită dezvoltarea comunităţii”, a declarat Dinu Iancu Sălăjanu.

“Astăzi vorbim despre o investiţie în infrastructura de educaţie. Investiţiile în România în ultimii ani au atins nivele istorice. Anul acesta am avut un nivel istoric în ceea ce priveşte alocările pentru investiţii şi aici vorbim despre o investiţie a Ministerului Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, dar şi celelate investiţii sunt la dimensiuni cum nu au mai fost în ultimii 30 de ani.

Anul viitor, bugetul aprobat de Guvern pe componenta de dezvoltare locală prevede o creştere de 60 la sută. Aşadar, investiţiile în tot ceea ce înseamnă obiective de interes local vor continua şi vor fi susţinute. (…) În Sălaj, doar trei unităţi administrativ teritoriale au o astfel de investiţie, foarte puţin dacă ne raportăm la cele 57 de comune câte are judeţul.

Dar, este un început bun şi îl felicit pe domnul primar, felicit constructorul, Consiliul Local şi toţi cei care au fost implicaţi în realizarea acestui obiectiv care închide cercul educaţional în comună. Investiţia în educaţie este o investiţie pentru viitor. Un om educat astăzi este, cu siguranţă, un om ocupat în viitor (…)”, a declarat Lucian Bode – vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

“Acest nou spaţiu destinat celor mici nu este doar o clădire, ci o investiţie pentru generaţiile viitoare. Prin implicare dumneavoastră, dragi părinţi, şi prin sprijinul comunităţii suntem martorii unei colaborări de succes între administraţie şi locuitori.

Înţelegem că educaţia este o responsabilitate comună, iar rezultatele acestei colaborări vor fi reflectate în progresul şi succesul copiilor noştri (…). Sărbătorim astăzi nu doar deschiderea unei clădiri, ci deschiderea unor noi oportunităţi pentru generaţiile ce vor urma”, a declarat Adriana Sabou

“Se pot face lucruri mari şi la nivel de comună. Suntem în apropierea Jiboului şi acolo nu este o creşă, astfel că dacă şcolarii vor pleca spre Jibou, antepreşcolarii vor veni spre Someş-Odorhei. Educaţia la care a făcut referire domnul primar îşi va vedea roadele în anii următori, astfel încât să apară din nou clase paralele la Someş-Odorhei, astfel încât liceele bune să aibă elevi din Someş-Odorhei şi am convingerea că numărul grupelor vor creşte. Eu vă asigur că numărul de posturi le vom da dacă dumneavoastră aduceţi copii”, a declarat Vasile Bulgărean – inspector şcolar general al ISJ Sălaj.

Preşcolarii de la Grădiniţa Someş Odorhei, alături de elevii Şcolii Gimnaziale “Vasile Lucăcel” din centrul comunal au susţinut un mic program artistic, în aplauzele tuturor celor prezenţi. Copiii au colindat colinde alese, bucurându-se la final de aprecierea celor din jur, dar şi de multe dulciuri.

După programul artistic a sosit şi momentul tăierii panglicii, după care, invitaţii speciali, alături de reprezentanţii autorităţilor locale au făcut un tur al creşei.

You may also like

Leave a Comment