Responsive Menu
Add more content here...


FOTO. Un eveniment special la Sălățig: Concert de pricesne ”Cântare pentru suflet”

Duminică, 7 aprilie 2024, Biserica ortodoxă din Sălățig a găzduit Concertul de Pricesne și Cântări Creștine intitulat ”Cântare pentru suflet”, aflat la ediția a II-a, organizat de Vlad Deac, în parteneriat cu preotul paroh Traian Pop și Consiliul Parohial Sălățig

by Mihai POP
0 comment 200 views
A+A-
Reset

În calendarul activităților culturale și spirituale ale comunei Sălățig s-a înscris din acest an un nou eveniment care a devenit deja tradiție: un concert de pricesne, care precede marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Pricesnele pentru noi credincioșii sunt ca o rugăciune dublă înălțată lui Dumnezeu: prin cuvinte și prin cântare. Totodată, reprezintă o alinare a sufletului și apropierea de Dumnezeu. Iar postul Paștelui, perioada în care creștinii se pregătesc să fie părtași la patimile Mântuitorului și apoi la bucuria Învierii este una extrem de potrivită pentru cântări religioase, celălalte, lumești, fiind oprite.

Concertul care s-a dorit să devină tradiție în Parohia Sălățig, a fost închinat Mântuitorului Nostru Isus Hristos, deoarece ne aflăm în perioada postului Paștelui. Cel care se află în spatele organizării și înființării acestui concert, este Vlad Deac.

Totul a pornit în anul 2023 cu prima ediție a Concertului de Pricesne și Cântări Creștine în a treia Duminică din Postul Paștelui! Inițiativa a pornit printr-o propunere către preotul paroh Pop Traian, care a fost de acord să ofere câte ceva frumos și de folos comunității, totul pornind de la o fetiță talentată din localitate, Oana Geanina Deac, fiica organizatorului, pentru care a început acest proiect.

Concertul a fost prezentat de preotul paroh Pop Traian, care a evidențiat pentru început importanța perioadei în care ne aflăm, o perioadă de pregătire sufletească pentru marea sărbătoare.

Astfel credincioșii din parohia Sălățig, i-au avut ca oaspeți 27 soliști vocali, instrumentiști și grupuri vocale, deschiderea a fost făcută de Grupul Vocal Sălătig urmând artiști mai mici și mari, după cum urmează:

Oana Geanina Deac, Mădălina Maria Colcer, Ionuț Uivaroși, Dan Silviu Băbici, Adina Blaga, Andrada Mureșan, Andrei Pop, Antonia Costina, Ionuț Dancou, Flaviu Filip, Larisa Filip, Georgiana Barbuș, Giulia Cristea, Iuliana Nicorici, Kurti Sebastian, Larisa Crișan, Maria Criste Roșca, Sofia Criste, Patricia Elekes, Rareș Marchiș, Răzvan Rotaru, Daria Zaharia și Gabriel Ilea.

Alături de aceștia, Grupul vocal Sălățig și Grupul coral al Parohiei Ortodoxe Cehu Silvaniei au interpretat un buchet de pricesne închinate Mântuitorului Isus Hristos.

”Acest eveniment a fost realizat prin Voia lui Dumnezeu și ajutorul prietenilor noștri! Ținem sa mulțumim tuturor preoților prezenți alaturi de noi , mulțumim domnului Drule Gheorghe pentru ajutor , sponsorilor noștri și tuturor celor prezenți !!! Anul acesta toți cei ce au avut prestație au primit diplome de apreciere și iconițe sa le aducă aminte de noi ! Vă mulțumim tuturor, sunteți prietenii noștri și vă așteptăm în fiecare an sa ne bucurăm împreună de Cântare pentru Suflet!!!”, a transmis organizatorul Vlad Deac pentru ziarul Știrile din Sălaj.

Prin proiectul “CÂNTARE PENTRU SUFLET” de duminică, 07.04.2024, s-a putut observa prin numărul mare de participanți că și în SĂLAJ dar și în ZONA CODRULUI există copii și tineri talentați, dornici de afirmare dar – nu în ultimul rând – dornici de a păstra și a duce mai departe tradițiile strămoșesti și de a cânta îngeresc pricesnele invățate de la moșii și strămoșii lor.

Pe această cale, vreau să felicit organizatorii acestui frumos eveniment și vreau să cred că pe viitor cu așa oameni de bine vor exista și cu alte ocazii spectacole organizate cu tinere talente pentru a ne asigura că ce-i străbun nu pierd și se duce mai departe cu sfințenie. Felicitări tuturor!” a menționat solistul SILVIU DAN BĂBICI.

 

You may also like

Leave a Comment