Responsive Menu
Add more content here...


FOTO. Un altfel de 1 Decembrie la Zalău. Manifestările dedicate Zilei Naționale, umbrite de pandemie

by Mihai POP
0 comment 19 views
A+A-
Reset

An de an, de 1 Decembrie, centrul municipiului Zalău era asaltat de mii şi de români, care sărbătoreau Ziua Naţională a României. În acest an, manifestările au fost mai seci şi parcă, aşa, mai fără… viaţă.

Din cauza pandemiei, ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naționale s-a
desfăşurat într-un cadru restrîns. Fără public, fără parada militară, cea care
era “sarea şi piperul” evenimentului, doar în prezenţa oficialităților județene.

Astfel, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naționale au fost prezenţi doar reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene.  În aceste condiţii, nu a mai fost nevoie de ocuparea centrului, majoritatea manifestărilor având loc în faţa statuii impunătoare a lui Iuliu Maniu, amplasată în faţa sediului ANAF. 

În semn de respect și prețuire față de cei care au făcut posibilă România Mare, reprezentanții Primăriei Municipiului Zalău – e vorba de primarul Ionel Ciunt, viceprimarii Teodor Bălăjel şi Nicolae Fazakas, dar şi administratorul public Călin Forţ – au depus o jerbă de flori la bustul lui Iuliu Maniu. 

La eveniment, şi conducerea Consiliului Judeţean Sălaj a fost prezentă în echipă completă, în frunte cu preşedintele Dinu Iancu Sălăjanu şi vicepreşedinţii Claudiu Bîrsan și Szilágyi Róbert István. Conducerea Consiliului Județean a depus o jerbă de flori la bustul marelui om politic – Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918.

În ziua în care se împlinesc 102 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, când românii şi-au văzut împlinit un vis măreţ, Instituţia Prefectului Sălaj a punctat momentul. Astfel, prefectul Virgil Ţurcaş, împreună cu subprefecţii Romeo Sârca și Robert Vasvari, au depus jerbe de flori la
monumentul ridicat în cinstea lui Iuliu Maniu, dar şi la cel ridicat în memoria lui George Pop de Băsești.

“Ziua Națională este sărbătoarea de suflet a românilor, zi în care ne amintim cu gratitudine și solemnitate de trecut şi de jertfa înaintașilor noștri (Regele Ferdinand, Iuliu Maniu, Ionel I.C. Brătianu, George Pop de Bășești, și mulți alții), care au contribuit la împlinirea unui ideal național. Vă îndemn să purtăm în suflet această zi specială, fiind conștienți de valorile și tradițiile care ne definesc în prezent ca popor, dar și de responsabilitățile pe care le are fiecare dintre noi. Împreună avem un obiectiv important, acela de a construi pentru noi şi pentru copiii noştri o viaţă mai bună şi mai sigură. La mulți ani, dragi sălăjeni, oriunde v-ați afla! La mulți ani, România!”, a declarat prefectul Marcel Virgil Țurcaș.

La manifestări nu puteau lipsi şi parlamentari din Sălaj, astfel că între cei prezenţi i-am remarcat e deputatul Lucian Bode (PNL) – nimeni altul decât Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în cadrul Guvernului Ludovic Orban, deputatul Seres Dénes (UDMR), dar şi senatorul Gheorghe Pop (PSD).

După terminarea ceremoniei, ministrul Transporturilor au fost prezent la alt eveniment important, cel de la Bălan, acolo unde a avut loc recepţia lucrărilor de modernizare a Drumului Naţional DN1G, ce face legătura între localităţile Hida şi Tihău, e vorba de un tronson de 20 de kilometri.

You may also like

Leave a Comment