Responsive Menu
Add more content here...


FOTO. Sălăjenii au trecut la fapte – Convoi cu ajutoare pentru ucrainenii de peste graniţă

by Mihai POP
0 comment 30 views
A+A-
Reset

Grupul de voluntari sălăjeni cu inimă mare şi cu iniţiativă născută din sensibilitate şi empatie faţă de ucrainienii aflaţi în necaz au ajuns luni după-amiază în Sighetu Marmaţiei cu cinci dubiţe de 3,5 tone încărcate cu ajutoare pe care le-au strâns din donaţiile a peste 500 de sălăjeni

Nucleul dur al acţiunii – Adrian Buda, Monica şi Raul Ernszt, Mihai Grindean, Andrei Zah si Stefan Szentkiralyi – au luat legătura cu Uniunea Ucrainenilor din România, care va face în aşa fel ca bunurile să ajungă dincolo de graniţă, la ucraineni aflaţi în mare dificultate în Ucraina, pentru că celor care au trecut deja în România prin vama din Sighetu Marmaţiei li se asigură deja condiţii bune de către autorităţi.

La sosirea ajutoarelor din Sălaj, invazia brutală a forţelor ruse în Ucraina era în a cincea zi, care a fost şi cea mai neagră de la începutul războiului, cu bombardamente masive în cartiere locuite, în special în oraşul Harkov şi în capitala Kiev. Azi se face o săptămână de la declanşarea războiului de către Vladimir Putin şi situaţia se înrăutăţeşte cu fiecare oră.

Dimensiunile tragediei din Ucraina nu pot fi însă decât ghicite, pentru că informaţiile de detaliu străbat greu şi războiul informațional este generator de foarte multe ştiri false. România a şi decis să interzică publicaţiile de propagandă ale Kremlinului, Sputnik şi Russia Today, tocmai din aceasta cauză. Mare atenţie însă cum vă informaţi, pentru că propaganda mincinoasă este prezentă pe toate canalele de comunicare.

Este de aşteptat ca numărul refugiaţilor să crească simţitor, după ce, până ieri au intrat în ţara noastră pste 80.000 de refugiaţi, din care 50.000 au plecat în alte ţări europene. Până acum, peste 500.000 de ucraineni au fugit de război, în mare parte femei, foarte multe mame cu copii.

Dezastrul umanitar ia proporţii pentru ucraineni. Este momentul să le venim în ajutor!

A ajuta refugiaţi înseamnă emoţie şi acţiune

A pus mult suflet în tot ce s-a făcut Monica Ernszt, care ne-a şi povestit frânturi din acţiunea de ajutorare pornită din Sălaj.

”În drumul spre Sighetu Marmaţiei am întâlnit foarte multe maşini din Ucraina care veneau spre Baia Mare, traversând masivul Gutâi. Sunt ucraineni care au avut resurse să o facă şi se pare că situaţia va fi mult mai rea în zilele următoare, pentru refugiaţii cu posibilităţi mai mici. Se aşteaptă valuri de refugiaţi mai nevoiaşi decât cei de până acum.

Pe drum am întâlnit un grup de 20 de studenţi nigerieni refugiaţi din Ucraina şi i-am ajutat prin apel la autorităţi să ajungă la Bucureşti. Li s-au pus la dispoziţie maşini pentru transport. N-au vrut decât haine mai groase.

Am ajuns în Sighet, la Uniunea Ucrainenilor din România, pentru a preda ajutoarele să fie transportate dincolo de graniţă, la ucrainenii din Ucraina. Am aflat că pentru ei situaţia devine disperată. Au în primul rând nevoie de medicamente, farmaciile la ei sunt goale. Dar şi bunuri de imediată necesitate.

Ne-a întâmpinat deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, care reprezintă minoritatea ucraineană în Parlamentul României. Este foarte implicat în distribuirea ajutoarelor. Am aflat că acestea ajung inclusiv până la ucrainenii din Kiev.

De mare nădejde sunt locuitori ai satelor cu etnici ucraineni din Maramureş –  cum sunt Poienile de sub Munte şi Ruşcova -, care ajută la descărcat, încărcat. Sunt tineri şi de 15 ani care dau o mână de ajutor.

Atmosfera e încărcată, e multă forfotă. Trei familii căutau loc de dormit. Aveau cinci copii. Erau cu toţii rupţi de oboseală. Li s-a găsit cazare foarte repede. Spun că nu se aşteptau să fie primiţi cu atâta bunătate. E plin de emoţie şi de acţiune aici la Sighet.

Vom continua, solicităm medicamente, pături, avem o listă de bunuri despre care am aflat că sunt necesare cu prioritate, pentru încă un transport cât de curând”.

Primăria Zalău organizează un ajutor consistent pentru refugiaţii ucraineni

Primăria municipiului Zalău a organizat luni foarte rapid logistică pentru ajutor destinat refugiaţilor ucraineni, după ce vineri primarul Ionel Ciunt a deschis subiectul în şedinţa de Consiliu Local şi a propus să se aloce sume din fondul de rezervă al municipalităţii în acest scop.

Însoţit de viceprimarul Teodor Bălăjel şi de viceprimarul Nicolae Fazakas, primarul Ionel Ciunt a pus aparatul administrativ la treabă luni dimineaţă, într-o şedinţă foarte scurtă.

S-a hotărât să fie deschise în aceeaşi zi două locaţii pentru donaţii, una în Brădet, PT 38, de pe Str. Avram Iancu, nr. 14 (clădirea în care se distribuie ajutoarele de la UE) şi una în Dumbrava II, PT 17, de pe Str. Torentului nr. 24A. 

Primăria pregăteşte şi locaţii pentru ca refugiaţii din Ucraina să dispună de cazare şi odihnă – Hotel Stadion şi internatul de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Zalău.

Poliţia Locală Zalău a pus la dispoziţia cetăţenilor două numere de telefon (0260610178, 0734 777 801) prin care se oferă informaţiile necesare despre cazare şi donaţii.

În cazul în care o persoană a adus refugiaţii din Ucraina sau are cunoştinţe despre aceste persoane că ar fi ajuns în Zalău şi nu au adăpost este rugată să sune la numerele de telefon puse la dispoziţie de Poliţia Locală şi să ofere informaţii despre adresă şi numărul de contact (adresa din Zalău unde se află refugiaţii din Ucraina).

Pentru alte informaţii sunaţi următoarele numele de telefon:

Poliţia Locală Zalău – 0260610178, 0734 777 801

Casa Municipală de Cultură Zalău – 0726310821, 0745604508, 0732430627.

Programul este următorul:

PT 38 şi PT 17 – 08-20.00

Casa Municipală de Cultură Zalău – 08–20.00.

“Voi lua legătura cu autoritatea din Sighetu Marmaţiei şi vom încerca să ajutăm cât mai mult, atât cu cazare, cât şi cu bunuri. Îi invit şi pe cetăţeni să participe”.

Primarul Ionel Ciunt

“Ne pregătim să ajutăm cât va fi nevoie. E o pornire firească a oricărui creștin și știu că zălăuanii își doresc să ajute și așteaptă acțiune din partea autorității.”

Viceprimarul Teodor Bălăjel

Deputatul Florian Neaga – mobilizare pentru ajutorul refugiaţilor; războiul şi constrângerea sunt instrumente primitive

În mesajele transmise în ultimele zile, deputatul sălăjean Florian Neaga îndeamnă la mobilizare pentru ajutor, inclusiv individual, pentru cei care au de suferit din cauza războiului.

Sunt momente cumplite în Europa, după ce Ucraina a fost atacată. Lumea este cuprinsă de groază, de dezgust, de repulsie, pe care le provoacă războiul pornit cu cinism, război ce atrage inevitabil un dezastru umanitar, ale cărui proporţii încă nu ştim până unde pot ajunge.

Iniţiatorii acestui conflict, cel mai mare din Europa după cel de-al doilea război mondial, sunt rupţi de realitate şi de aspiraţiile societăţilor moderne, democratice. În special tinerii au gânduri mari pentru o lume mult mai bună decât am putut noi să o facem şi trebuie să le dăm şansa.

Suntem îngrijoraţi, în mod firesc, de un război de proporţii în imediata apropiere a ţării noastre, dar România face parte din NATO din 2004, aşa că avem cele mai ferme garanţii de securitate din partea celei mai puternice alianţe din lume. Suntem membri ai Uniunii Europene din 2007 şi acţionăm şi în această situaţie de criză alături de cele mai puternice state din Europa.

Suntem în siguranţă, dar pentru că suntem empatici şi cultura noastră are ca fundament creştinismul trebuie să găsim soluţii şi să fim gata, chiar şi individual, să oferim ajutor ucrainenilor refugiaţi sau care se confruntă cu oroarea războiului în ţară.”

You may also like

Leave a Comment