Foto – Peste o sută de elevi au fost prinși chiulind de la ore, în urma unei razii a polițiștilor și jandarmilor sălăjeni

by Mihai POP
0 comment 50 views
A+A-
Reset

Polițiștii și jandarmii sălăjeni au desfășurat o acțiune comună, în sistem integrat, în municipiul Zalău, în Şimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei și pe raza secțiilor de poliție rurală, pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, a consumului de tutun și băuturi alcoolice, a traficului și consumului de substanțe interzise, în rândul elevilor


Joi, 14 decembrie a.c., în intervalul orar 08.00 – 10.00, polițiștii și jandarmii sălăjeni au desfășurat o acțiune comună, în sistem integrat, în municipiul Zalău, în Şimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei și pe raza secțiilor de poliție rurală.

Acțiunea a avut ca scop pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, a consumului de tutun și băuturi alcoolice, a traficului și consumului de substanțe interzise, în rândul elevilor, a victimizării minorilor precum și pentru asigurarea unui climat de siguranță în unitățile de învățământ și în zonele adiacente acestora.

La acțiune au participat 46 de polițiști de siguranță școlară, analiză şi prevenire a criminalităţii, investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, rutieră şi ordine publică, polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj, precum şi 31 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 177 de persoane, au fost verificate 100 de societăți comerciale amplasate în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, 19 dintre acestea fiind localuri care exploatează jocuri de noroc și au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, dintre care una conform prevederilor Legii nr. 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și alte 12 sancțiuni pentru încălcarea prevederilor altor acte normative. Totodată, au fost instruiți 63 de agenți economici.

Polțiștii și jandarmii sălăjeni au identificat 109 elevi care absentau nejustificat de la școală, acestora fiindu-le explicată importanța frecventării orelor de curs, dar și respectarea regulamentelor școlare.

De asemenea, în cadrul acțiunii, polițiștii sălăjeni au desfășurat activități educativ-preventive în 53 de unități de învățământ, pe linia absenteismului școlar, coroborat cu fenomenul consumului de substanțe interzise, educație rutieră, prevenirea delincvenței juvenile, precum și pe linia deținerii, depozitării, comercializării, transportului și folosirii articolelor pirotehnice de către persoanele fizice.

Prevenirea victimizării minorilor, abandonul școlar și absenteismul de la orele de curs reprezintă priorități pentru polițiștii sălăjeni, context în care astfel de activități se vor desfășura și în perioada următoare în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora.

*

Sfaturile polițiștilor pentru elevi și părinți!

Elevilor le transmitem că le suntem alături și le adresăm îndemnul de a nu ezita să ne ceară sprijinul de ori de câte ori este necesar.

Părinților le transmitem să acorde timp copiilor, să discute cu ei, astfel încât să nu existe tentația ca aceștia să petreacă timp cu persoane sau în anturaje care ar putea avea o influență negativă asupra lor.

Le adresăm îndemnul de a fi atenți la schimbările din comportamentul copiilor, să discute cu ei, iar dacă este necesar, să nu ezite să solicite sprijin de specialitate.

Îi sfătuim să cunoască ce obiecte duc copiii cu ei, la școală, pentru a preîntâmpina, astfel, situațiile în care unii elevi au asupra lor, la școală, obiecte care pot fi periculoase pentru ei ori pentru colegii lor, ori chiar obiecte interzise.

În calitate de polițiști, suntem aici pentru a vă asigura că școlile rămân un mediu sigur și propice pentru educație.

You may also like

Leave a Comment