Responsive Menu
Add more content here...


FOTO – Patru pompieri militari de la ISU Sălaj, în lupta cu incendiile de vegetație din Franța

by Călin ONICAŞ
0 comment 27 views
A+A-
Reset

Subofițerii Dan Vașvari, Sebastian Pop, Andrei Cristea și Raul Feșteu de la ISU Sălaj fac parte dintr-un modul specializat de intervenții, care a plecat azi într-o misiune specială în Franţa – lupta cu incendiile de vegetație din zona Bordeaux

Pe fondul încălzirii globale, Europa se luptă cu valuri succesive de caniculă, dar şi cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată. Şi acum, multe ţări de pe bătrânul continent precum Spania, Portugalia sau Franţa, se zbat cu flăcările provocate de incendiile de vegetaţie.

De câteva zile, în zona Bordeaux, un incendiu violent a distrus mii de hectare de pădure. Flăcările au distrus mai multe case din apropierea oraşului Bordeaux, iar peste 10.000 de locuitori au fost forţaţi să fugă din calea focului.

Peste 1.000 de pompieri se luptă cu acest incendiu de proporţii. Mai multe state au venit în sprijinul Franţei, între care și țara noastră. Ajutorul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franța prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Joi, 11 august, ora 22:00, o aeronavă militară C-17 Globemaster III, din dotarea Bazei PAPA de Transport Aerian Strategic, a decolat de pe aeroportul Baza 90 din București cu destinația Franța (zona Bordeaux), în vederea executării misiunii de sprijin extern pe care România o oferă autorităților franceze.

Totodată, o altă aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană PAPA din Ungaria, a decolat în această dimineață de pe aeroportul din Timișoara cu echipaj format din pompieri salvatori și tehnică de intervenție specifică aflată în dotare.

Totodată, un avion militar aflat în dotarea MApN va efectua o misiune de transport a restului de personal format din pompieri salvatori.

Misiunea de sprijin pe care România o oferă autorităților franceze aflate în lupta cu incendiile de vegetație este compusă din deplasarea unui modul specializat de intervenție format din 77 de pompieri salvatori, cu 17 mijloace de intervenție.

Între cei 77 de pompieri salvatori din România se află și patru servanți de la ISU Sălaj, este vorba de subofițerii Dan Vașvari, Sebastian Pop, Raul Feșteu (toți trei din Zalău) și Andrei Cristea (Horoatu Crasnei).

Cei patru pompieri au luat cu ei și tehnică specifică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” Salaj, este vorba de o dronă, un UTV (ATV echipat cu sisteme de stingere a incendiilor).

Să mai spunem că pompierii sălăjeni nu se află la prima misiune de acest gen realizată peste graniţele ţării. Anul trecut, mai mulţi pompieri de la ISU Sălaj au participat la misiunele din Grecia, jibouanul Florin Pop fiind chiar comandantul unui detașament de 108 pompieri români, care s-au luptat cu flăcările din Grecia

You may also like

Leave a Comment