Responsive Menu
Add more content here...


Foto – Nereguli grave descoperite de Protecția Consumatorilor Sălaj la mai mulți operatori economici din domeniul HORECA

Mizerie de nedescris, gândaci, condiţii de depozitare neconforme şi multe alte nereguli au descoperit comisarii Protecţiei Consumatorilor la mai mulți operatori economici din domeniul HORECA, magazinele chinezesti, zona food court Value Center

by Mihai POP
0 comment 12 views
A+A-
Reset

De la începutul anului până în prezent, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin comisarii din cadrul Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sălaj, au desfășurat 287 acțiuni de control pe raza județului la operatorii economici care își desfășoară activitatea atât în mediul urban cât și cel rural în domeniul HORECA, magazinele chinezesti, zona food court Value Center.

Verificările s-au derulat și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniul specific de activitate.

În urma acțiunii, comisarii CJPC Sălaj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:

– folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină, mucegai și chedere neigienizate cu mucegai;

– pavimentul aferent camerelor frigorifice și congelare insalubre, neigienizate de o perioadă mare de timp;

– produse cu data limită de consum depășită;

– depozitarea direct pe paviment a legumelor și fructelor, ape minerale, băuturi răcoritoare;

– folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace;
– lipsă verificare metrologică, mijloace de masură;
– legume și fructe cu mucegai, putregai, improprii consumului uman;
– produse cu ambalaje deteriorate, lipsă traducere în limba română;
– produse care nu respectă etichetarea conform prevederilor legale, cu deficiențe referitoare la țara de origine, ambalaj/documente de provenientă sau borderouri de achiziții;
– lipsă afișare preț/um/monedă;
– lipsă documente de proveniență a legumelor și fructelor;
– comercializare de sare neiodată;
– jucării periculoase notificate în sistemul Rapex;
– grătare frigidere cu rugină în exces.

Ținând cont de neregulile constatate, echipele de control au aplicat 294 sancţiuni contravenţionale cu amenzi, în cuantum de 2262500 lei.

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de:

– oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de 25225 de lei;

– oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la 12 unități;

– oprire temporară de la comecializare a produselor până la remedierea deficiențelor în valoare de 142131 lei.

Comisarii CJPC Sălaj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

Îndemnăm consumatorii să dea dovadă de implicare și spirit civic printr-o atitudine activă față de situațiile negative cu care se confruntă, mai ales atunci cand conștientizează că anumite drepturi ale lor au fost încălcate. Numai prin eforturi susținute și conjugate vom putea eradica într-un final practicile neconforme cu legislația în vigoare.

În vederea formulării unor sesizări/reclamații vă puteți adresa la sediul instituției noastre: COMISARIATUL JUDETEAN PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR SALAJ situat în municipiul Zalău, Str. Unirii, nr.20, zilnic intre orele 8.00-16.30: luni, marti, miercuri, joi, iar in ziua de vineri intre orele 8.00-14.00. Reclamatiile/sesizarile se pot transmite si direct pe site-ul ANPC www.anpc.ro, ocazie cu care se vor incarca toate documentele in probatoriu referitoare la aspectele care se reclama. Pentru solicitari, lamuriri, consiliere, telefon de contact: 0377755360 si e-mail secretariat.salaj@anpc.ro.

You may also like

Leave a Comment