Responsive Menu
Add more content here...


FOTO – Natura renaște la început de octombrie. Au înflorit cireșii în Sălaj

by Mihai POP
0 comment 223 views
A+A-
Reset

La o lună după instalarea toamnei, când lumea credea că vor veni ploi reci și frig, iată că în județul nostru a apărut un semn al reinstalării primăverii! Fenomenul, ieșit din comun pentru această perioadă a anului, a avut loc în grădina unui om din localitatea Someș-Odorhei, unde a înflorit un cireș, deși se știe că acest tip de pom fructifer nu înflorește decât în lunile mai, iunie


Nu se-ndură ramul să-și ia la revedere de la soarele tomnatic, văradic, hai-hui peste grădini, uitat de zodii-n leagănul cerului… ca-n miez de vară…

 Și iată că el, ramul își ține hangul sus printre raze și zâmbind larg astrului rege, a ales să mai înflorească o dată, să mai dăruiască… FRUMOS.

Deși suntem în plină toamnă, cireșii par că au luat-o razna și nu mai țin cont de vreme și anotimpuri. Fenomenul, ieșit din comun pentru această perioadă a anului, a avut loc în grădina unui bărbat din localitatea Someș-Odorhei, unde a înflorit un cireș, deși se știe că acest tip de pom fructifer nu înflorește decât în lunile mai, iunie.

Fenomenul este cu atât mai neobișnuit, cu cât se apropie și anotimpul rece, iar copacul dăduse semn de uscare.

Cireșul înflorit este o adevărată raritate, deoarece despre acest pom nu s-a mai auzit că ar fi avut vreodată flori toamna. „Am mai auzit de salcâm, liliac înflorit toamna, dar de cireș înflorit, niciodată”, a spus mirat un localnic.

Proprietarul grădinii în care se află cireșul spune că nu îşi poate explica cum s-ar fi putut produce acest fenomen. Însă, mai în glumă mai în serios, se gândește cum ar putea proteja de bruma toamnei frunzele albe de cireș ca, pe la iarnă, să aibă cireșe: ”De Crăciun mâncăm cireșe!”, glumeşte omul.

Pe raza judeţului Sălaj, acest fenomen nu a fost remarcat doar la Someş-Odorhei. O femeie din satul Cormeniş (comuna Lozna) ne spune că şi nucul din grădină a înflorit!

Mai multe specii de pomi au înflorit pentru a doua oară în acest an. Oamenii susțin că este un semn care anunță o toamnă lungă, însă cercetătorii consideră că anomalia se petrece, în principal, pe fondul temperaturilor ridicate.

Cercetătorii spun că pomii care înfloresc în această perioadă nu vor ajunge să rodească, iar florile se vor usca. Principalul motiv este timpul insuficient pentru încă o rodire până la venirea sezonului rece.

You may also like

Leave a Comment