FOTO&VIDEO. Inundaţii în comuna Marca – un drum comunal şi peste 40 de hectare de teren se află sub ape!

by Mircea ARDELEAN
0 comment 65 views
A+A-
Reset

Începând de azi noapte, apele râului Barcău au ieşit din matcă şi s-au revărsat într-o zonă de lângă tronsonul Nuşfalău – Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania

Încă de două săptămâni, hidrologii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor anunţau creşteri importante de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate în amonte, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Nu mai puţin de 11 bazine hidrografice au intrat în cod galben şi chiar portocaliu de inundaţii, între care şi trei râuri care traversează judeţul Sălaj – Someş, Barcău şi Crasna.

În ultimele zile, debitul râului Barcău a tot crescut, astfel că la staţia SWAS a celor de la Severe Weather Alert – Salaj din cătunul Călin (comuna Valcău de Jos) a fost înregistrată o cantitate de 55.9 l/m².

Începând de azi-noapte, râul Barcău a început să iasă din matcă, iar apele au inundat importante suprafeţe agricole. Debitul apelor revărsate ale râului a fost tot în creştere.

Suprafeţele de teren dintre râul Barcău şi tronsonul de Autostradă dintre Nuşfalău – Suplacu de Barcău sunt inundate

Pe raza comunei Marca, peste 40 de hectare de teren se află sub ape! Conform celor spuse reporterului ziarului Ştirile din Sălaj de către Ioan Şumălan – primarul comunei Marca nu mai puţin de 40 de hectare de teren se află sub ape. Astfel, suprafeţele de teren dintre râul Barcău şi tronsonul de Autostradă dintre Nuşfalău – Suplacu de Barcău sunt inundate.

Totodată, un drum comunal ce face legătura între Drumul Naţional şi localitatea Marca a fost inundat. Zeci de metri de carosabil se află sub ape.

La faţa locului se află angajaţi de la Primăria comunei Marca, voluntari, dar şi pompieri militari. Echipaje de poliţie dirijează traficul în zonă.

În acest moment, autoturismele nu mai au acces pe acest sector de drum inundat. Primarul comunei precizează că autovehiculele mari pot circula.

Undeva, după orele amiezii, a fost remarcată o stagnare a apelor, ba chiar o scădere uşoară a debitului de apă.

Şi în alte zone ale judeţului, există riscuri de inundaţii. Apele râului Barcău au crescut alarmant de mult şi în comuna Ip. Mai jos, puteţi vedea câteva imagi cu apele râului în localitatea Zăuan.

Sursa video: Dănuţ Zmole

You may also like

Leave a Comment