Responsive Menu
Add more content here...


FOTO – Grădiniţa din Pericei se modernizează cu paşi rapizi. Clădirea şi-a păstrat arhitectura de acum 130 de ani!

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 31 views
A+A-
Reset

Printr-un proiect pe PNDL, în comuna Pericei se reabilitează şi modernizează grădiniţa cu program prelungit, unde sunt înscrişi peste 150 de copii. Lucrările au avansat, iar în primăvară se vor finaliza, astfel că cei mici vor beneficia de cele mai bune condiţii. Şapte grupe vor funcţiona în noua clădire, dar până la terminarea şantierului, activitatea va decurge fără probleme, deoarece copiii au fost mutaţi în clădirea after-school, unde de altfel există condiţii foarte bune

Administraţia locală din Pericei a investit masiv în educaţie şi în ultimii ani a demarat proiecte importante pentru şcoală, grăiniţă, dar şi pentru construirea unui after-school. În acest an s-au finalizat lucrările de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a şcolii, iar un alt proiect se va finaliza cel târziu în primăvară. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea grădiniţei cu program prelungit din centrul comunal, unde sunt înscrşi peste 150 de copii.

Grădiniță cu peste 150 de copii din Pericei, dar și din comunele Sărmăşag, Nuşfalău, Crasna și chiar Şimleu Silvaniei!

Şantierul este avansat, iar lucrările la acoperiş s-au finalizat. Sunt spre finalizare finisările exterioare şi se mai lucrează la interiorul clădirii. A fost o lucrarea mai complexă, având în vedere că arhitectura clădirii a fost păstrată de acum 130 de ani!

“Având în vedere că este o clădire construită în anii 1890, am încercat să-i păstrăm forma iniţială, inclusiv ornamentările folosite în acei ani. Prima dată proiectantul a spus că este imposibil, dar a fost o cerinţă fiindcă aceste clădiri vechi trebuie să îşi păstreze arhitectura. Noi şi acum funcţionăm ca şi grădiniţă cu program prelungit. Avem şapte grupe  din care şase cu program prelungit”, ne-a declarat primarul Boncidai Csaba.

Facilități pentru părinți

Datorită condiţiilor foarte bune care se regăsesc la această grădiniţă, părinţi din alte localităţi au decis să îşi aducă copiii la Pericei.

“Până în prezent, spre bucuria noastră, noi am putut ajuta şi părinţii din localităţile limitrofe. Am primit copii din Sărmăşag, Lompirt, Ilişua, Şimleu, Nuşfalău, Vârşolţ şi Crasna. Am oferit acele facilităţi ca părinţii să îşi poată aduce copiii de dimineaţa începând de la ora 06.00 şi să-i lase la noi până la ora 18.00. În viitor sunt toate premizele ca să continuăm în acest mod”, spune și viceprimarul Jozsa Tibor.

La Pericei se înființează și o creșă

Chiar dacă la grădiniţă este şantier, activitatea a decurs normal la Pericei, deoarece în această perioadă grupele de grădiniţă au fost mutate în clădirea after-school, unde condiţiile sunt foarte bune.

Din această toamnă, activitatea de la after-school se va muta în incinta şcolii, iar în clădire se intenţionează înfiinţarea unei creşe.

“La grădiniţă este o lucrare şi de consolidare a clădirii şi merge mai greu. În acest an nu văd posibilitatea finalizării, dar cred că în primăvară vor fi terminate lucrările. Oricum activitatea la grădiniţă va continua în condiţii excelente având în  vedere că s-a eliberat clădirea after-school.  Am depus şi un proiect la Ministerul Dezvoltării, ce prevede recompartimentarea clădirii after-school şi dotare cu mobilier pentru creşă. Din faza incipientă când am construit acest after-school, ne-am gândit la o creşă. Cu lucrările de extindere şi modernizare a şcolii, am creat posibiltiatea ca acest after-school să funcţioneze în clădirea şcolii”.

Boncidai Csaba – primarul comunei Pericei

Mai multe pe acest subiect în ediția ziarului Știrile din Sălaj de miercuri, 8 septembrie.

You may also like

Leave a Comment