Foto – Dosar penal pentru un bărbat și patru tineri din comuna Cizer, care dețineau, fără drept, articole pirotehnice

by Mihai POP
0 comment 44 views
A+A-
Reset

În această perioadă, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase desfășoară controalele și verificările în cadrul acțiunii ”Pirotehnic 2023/2024”, privind articolelor pirotehnice


Astfel, premergător sărbătorilor de iarnă, perioadă în care sunt mai intens utilizate articolele pirotehnice, la nivel județean au fost desfășurate verificări la societățile autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice.

În acest context, la data de 7 decembrie a.c., în baza planului de acțiune „Pirotehnic 2023/2024”, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au depistat un bărbat de 39 de ani și patru tineri, cu vârste cuprinse între 17 și 26 de ani, toți din comuna Cizer, care dețineau, fără drept, 20 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F2 și F3, în valoare de aproximativ 1.500 de lei.

Articolele pirotehnice deținute fără drept au fost ridicate, în vederea confiscării, iar în cauză, polițiștii de la arme au întocmit câte un dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prevăzută de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Reamintim cetățenilor faptul că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an.

Polițiștii sălăjeni vă reamintesc că sunt interzise deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehniști, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Polițiștii sălăjeni vor acționa, pe întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă, pentru combaterea cu fermitate a comerțului ilegal cu articole pirotehnice, dar și a folosirii ilegale a acestora, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prin care să se prevină apariția unor accidente sau pagube materiale.

You may also like

Leave a Comment