Responsive Menu
Add more content here...


FOTO. Atleta Nuța Olaru, unică în România

by Monel SABOU
0 comment 49 views
A+A-
Reset

În vârstă de 49 de ani, sportiva originară din Craiova este prima sportivă din România și a doua din lume, care reușește să termine cele mai importante 6 maratoane ale lumii și care a participat la cel puțin o ediție a Jocurilor Olimpice și una a Campionatelor Mondiale, în cursa de maraton


Cursele de maraton au devenit în ultimii ani tot mai populare și în România, iar acest lucru s-a întâmplat mai ales după anul 2008, an în care Constantina Diță a devenit prima și singura campioană olimpică din România în cursa maratonului.

Sportivii amatori, dar și cei profesioniști, își doresc printre altele să alerge cât mai multe maratoane, dar în special își doresc să le alerge pe cele mai importante.

”Elite World Marathon Majors Six Star Finisher” este probabil visul oricăi alergător de maraton, iar cele șase orașe gazdă ale maratoanelor care se regăsesc în acest circuit sunt: Tokyo, Boston, Londra, Berlin, Chicago și New York.

În lume, tot mai mulți alergători au intrat în posesia medaliei speciale care se decernează sportivilor care au terminat toate cele șase curse, iar printre statele care au reușit să aibă asemenea alergători se numără și România.

Cu toate că există mai mulți sportivi care au reușit să intre în posesia medaliei amintite, o sportivă din România este cu mult mai specială decât celelalte, iar acest lucru a fost anunțat duminică, imediat după cursa de maraton de la Berlin, pe Twitter de Boulder Wave.

Românca Nuța Olaru, una din cele mai titrate alergătoare de maraton din lume a reușit la vârsta de 49 de ani să termine toate cele 6 maratoane din circuitul Six Major Marathon, dar ea se deosebește de majoritatea celorlalți alergători prin faptul că ea a alergat 42 de km și 195 de metri atât la Jocurile Olimpice cât și la Campionatele Mondiale de Atletism, fiind după Edna Kiplagat, a doua femeie din lume care reușește această performanță.

Sportiva născută la Craiova a început să practice sportul de mică, și, cum la modă pe acea vremea aceea era gimnastica, primii pași i-a făcut în sportul făcut celebru în România de Nadia Comăneci.

La vârsta de 12 ani Nuța Olaru a lăsat și bârna, săriturile, solul și paralelele pentru a merge la atletism și s-a legitimat la CSM Craiova unde l-a avut ca și antrenor pe Victor Lazarciuc.

Atletismul a cucerit-o pe Nuța Olaru iar munca depusă la antrenamente i-a adus nenumărate satisfacții sportive și clasări pe podium la competiții internaționale celebre.

Nuța Olaru a participat la 6 ediții ale Campionatelor Mondiale de Atletism (Atena 1997, Edmonton 2001, Paris 2003, Helsinki 2005, Osaka 2007 și Berlin 2009), iar în 2004 a participat la Jocurile Olimpice de la Athena.

În cadrul celor 6 mari maratoane ale lumii Nuța Olaru a obținut următoarele rezultate:

Londra 2001 (locul 6) 2:25.18

Boston 2004 (locul 5) 2:30.44

Chicago 2004 (locul 2) 2:24.33

New York 2005 (locul 15) 2:33.49

Tokyo 2010 (locul 3) 2:36.42

Berlin 2019 (locul 846) 3:28.41

Rezultatul modest de la Berlin s-a datorat unor dureri groaznice pe care sportiva le-a acuzat la picior. Cu două săptămâni înaintea cursei de la Berlin, Nuța Olaru a suferit o ruptură fibrilară la mușchii piciorului, dar a strâns din dinți și a alergat cu durerea din dorința de a intra în posesia medaliei de finisher.

You may also like

Leave a Comment