Foto – Ambulanța pentru Monumente, colindă în Sălaj (2023)

by Mihai POP
0 comment 34 views
A+A-
Reset

Colinda Ambulanței pentru Monumente la bisericuțele de lemn reparate în zona Sălajului a devenit deja un obicei. Este în al treilea an consecutiv în care s-au strâns să colinde. Impresia este că tot mai puțin se colindă așa cum se făcea odinioară și, poate și din cauza asta, au dorit să reajungă la unele bisericuțe la care au lucrat


Timpul avut la dispoziție, trei zile, de vineri până duminică (8-10 decembrie) le-a permis să ajungă doar la opt bisericuțe. A fost o adevărată plăcere să reîntâlnească oameni dragi, să vadă locuri frumoase și familiare și să afle bisericuțe în stare bune.

Astfel, au revenit cu colinda la bisericuțele de lemn din Bocșița și Porț (vineri), apoi la Derșida, la Mănăstirea Bic, la Bozna și la Brusturi (sâmbătă) iar duminică, la Purcăreț și la Răstolțu Deșert.

Anul acesta colindătorii au fost: Bogdan C Pintea, Lehene Valeria și Eusebiu Lehene, Veronica Raileanu Vaida și Eugen Vaida, Pop Vasile, Raluca Popa, Madalina Varga și Tudor Bonta, Andreea Năprădean, Tania Criste Tivadar, Cornelia-Florina Fechete, Bogdan Ilieș, Vladimir Obradovici, Corina Caraba și Neluțu Goia, Sebastian Bandici, Georgeta Barar, Rodica Donca, Sinziana Stanese și Grecu Lukas, Iulia Andreea Dobocan, Dana Coțovanu, Patricia Marina Toma și Maria Toma. În ceea ce privește cântatul, ne-am bazat pe ajutorul colegilor și prietenilor, Melania Struț și violonistul Casian Calin Jr., și pe suportul instrumental oferit de Călin Borşe Argus și Chis Sabin.

Colinda celor de la Ambulanța pentru Monumente a început de la Bocșița, unde au lucrat anul trecut la biserica veche din sat.

De această dată au fost primiți în biserica nouă, unde au colindat și, la rândul lor au fost colindați. După întâlnirea cu comuntatea din Bocșița au revenit pentru puțină vreme la Căminul Cultural (aici au fost cazați în timpul lucrărilor), unde au gustat câteva produse de sezon.

Șederea acestora la Bocșița nu se putea încheia fără să colinde și biserica la care au lucrat. Au urcat dealul, spre cimitir și au revăzut mica dar frumoasa bisericuță de lemn a satului. La plecare, au primit din partea familei Aciu o mică atenție, câte o sticluță cu, probabil, cea mai reprezentativă licoare pentru județul nostru, pălinca.

Cea de-a doua comunitate la care au ajuns cu colinda în ziua de vineri a fost cea din Porț. Părintele Ionut Costas și enoriașii săi i-au așteptat în bisericuța de lemn la care aceștia au lucrat în anul 2020.

A fost o revedere așteptată, cu atât mai mult cu cât anul trecut nu au reușit să ajungă la Porț. Aici, la bisericuța din Porț au colindat și, așa cum se așteptau, copiii din parohie i-au colindat pe ei.

În cea de-a doua zi, prima oprire, chiar de dimineață, a fost la bisericuța de lemn din 𝐃𝐞𝐫𝐬̦𝐢𝐝𝐚. Aici șindrila este încă proaspătă, au mutat schelele și uneltele de aici doar de puțină vreme. Pe când au ajuns ei, părintele paroh Avram Zaharie împreună cu mai mulți credincioși din parohie, îi așteptau.

De la Derșida, pentru a doua zi de colindă li s-au alăturat și instrumentiștii Călin Borșe și Sabin Chiș. Cu ajutorul lor, cântul lor a căpătat alte valențe.

În bisericuța veche, dar cu acoperiș foarte nou, au colindat împreună cu cei din Derșida. Le-a fost alături și domnul Dorin Gorgan, primar al comunei Bobota.

După colinde, în curtea bisericuței, au degustat câteva produse de sezon.

Traseul a continuat pe urmă la 𝐌𝐚̆𝐧𝐚̆𝐬𝐭𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐁𝐢𝐜. Colinda de la Mănăstirea Bic a fost cu totul specială. Au intrat mai întâi în bisericuța de lemn, apoi în cea nouă. Acolo, la colinda lor au participat maicile de la Mănăstire împreună cu maica stareță. Maica Marina, ca o maică dragă a tuturor, le-a ținut la finalul colindei un emoționant cuvânt de învățătură. Înainte de plecare, au avut ocazia să asculte câteva colinde deosebite cântate de câteva copile aflate în grija măicuțelor de la Mănăstire. La plecare, au primit din partea măicuțelor suveniruri.

Următoarea oprire a fost la 𝐁𝐨𝐳𝐧𝐚. Drumul de la Mănăstirea Bic până la Bozna a fost un pic mai lung. Părintele Iancau Cosmin și credincioșii din Bozna i-au așteptat, ca de fiecare dată, la bisericuța de lemn.

Au colindat împreună și, după obicei, au primit colăcuți (băieții) și pupeze (fetele). Nu au plecat din Bozna fără a ajunge la școală, acolo unde au fost cazați voluntarii în timpul lucrărilor. Aici, la școală, o masă a fost întinsă pentru a răsplăti colinda.

Pentru ziua a doua, ultima bisericuță colindată a fost cea din 𝐁𝐫𝐮𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢. Aici s-a lucrat în 2018 și 2021. Consătenii colegului lor Bogdan Pintea au făcut din această colindă o adevărată sărbătoare a comunității. Și-au dat întâlnire cu credincioșii din Brusturi la biserica nouă, de unde, colindând, au urcat drumul spre biserica veche din cimitir.

Au colindat înăuntru, apoi au colindat afară, pentru că bisericuța s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Înainte de a coborâ la cămin, pentru a gusta din bunătățile pregătite de comunitatea din Brusturi, au avut ocazia să împărtășească, câțiva dintre aceștia, într-un interviu, gânduri și impresii despre Colinda Ambulanței pentru Monumente în Sălaj.

La începutul celei de-a treia zile, înainte de a porni spre Purcăreț, și-au luat la revedere cu o colindă și de la inimoasele gazde de la 𝐏𝐞𝐧𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐏𝐞𝐫𝐥𝐚 𝐌𝐞𝐬𝐞𝐬̦𝐮𝐥𝐮𝐢.

La final, gândurile noastre din anii trecuți rămân valabile, aceste bisericuțe, într-un fel sau altul, trebuie să fie folosite de către comunități. Să ne vedem cu bine în 2024! Cu ocazia Ajunului Crăciunului, va fi disponibil un colaj realizat din filmulețele realizate în cursul acestor trei zile! Mulțumim gazdelor pentru bucatele alese (de post și de dulce), pentru încrederea acordată și pentru că și-au deschis frumoasele bisericuțe pentru colinda noastră!”, transmit voluntarii Amubulanței pentru Monumente în Sălaj.

You may also like

Leave a Comment