Responsive Menu
Add more content here...


Fiscalitatea în România cocoșează mediul antreprenorial

PSD și PNL, după ce i-au cocoșat cu taxe pe antreprenori, îi pun să facă și munca ANAF

by Tiberius NICODA
0 comment 170 views
A+A-
Reset
Guvernul Ciolacu dă o nouă lovitură antreprenorilor prin ordonanțele privind e-Factura și casele fiscale de marcat, respectiv e-TVA, aprobate în ședința de astăzi, fără prea multe dezbateri cu părțile implicate și fără a ține cont de semnalele venite din economie.
Practic, după ce au pus în pericol mediul privat de afaceri prin taxe noi sau majorate, PSD și PNL pun în cârca antreprenorilor noi costuri și sarcini suplimentare, inclusiv să facă munca ANAF.
Sub laitmotivul reducerii evaziunii fiscale, Guvernul Ciolacu a decis ca antreprenorii să preia o parte din munca ANAF, instituție care și-a dovedit pe deplin ineficiența în ultimii ani.
Concret, după ce primesc decontul precompletat RO e-TVA de la ANAF, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor trebui să verifice datele și informațiile precompletate, iar dacă vor rezulta diferențe semnificative între ce a precompletat ANAF și ce a declarat antreprenorul prin decontul de TVA se declanșează o procedură complicată și cu termene scurte de îndeplinit.
Nu trece o lună fără ca statul să mai vină cu o condiție sau o sarcină pe care o pune în cârcă celor care încă mai produc ceva în țara asta.
A doua ordonanță care lovește în mediul privat de afaceri adoptată  de către  Guvernul Ciolacu îi obligă pe antreprenori la cheltuieli inutile. Este vorba de obligația de a schimba casele de marcat astfel încât pe bonurile fiscale să fie tipărite sub forma unui cod QR informații deja existente pe bonurile fiscale, precum data și ora emiterii, numărul de identificare al bonului fiscal și seria fiscală a aparatului de marcat electronic.
În România s-ar putea deschide, cu siguranță, un muzeu al caselor de marcat și asta nu pentru că tehnologia a avansat atât de mult încât comercianții să fie nevoiți să le schimbe, ci pentru că statul român nu știe cum să mai pună piedici antreprenorilor. După ce au mărit taxele, au introdus e-Factura, au crescut din pix salariul minim brut, Ciolacu, Ciucă și ceilalți «înțelepți» care ne guvernează s-au gândit că e cazul pentru o nouă schimbare a caselor de marcat. Și nu e vorba doar de un cost suplimentar pentru un aparat nou, este vorba și de radierea vechii case de marcat, declarații de dat, drumuri la ANAF, că doar antreprenorii au timp să bată drumurile așa cum îi convine statului.
Evaziunea poate fi eliminată prin taxe mai mici și birocrație redusă, dar PSD și PNL nu vor cu adevărat acest lucru. Dovadă și legea PSD-PNL prin care i-au scăpat de răspundere penală fix pe marii evazioniști și care a făcut ca numărul infracțiunilor de evaziune fiscală să crească cu 64% în primele patru luni ale anului 2024.
Bășcălia sistemului în general ,dar și mai mult în ceea ce privește viziunea și modul discreționar al acțiunilor guvernanților asupra mediului antreprenorial, prin impunerea continuă de noi reguli și  obligații .
Aceste  schimbări în sistemul de fiscalitate românesc, fără de cap, fără de coadă,au creat un adevărat serial fiscal care durează de decenii și care astfel riscă să ajungă ca și  foiletonul „Tânăr și neliniștit” ,care după o jumătate de secol  are mai mult de 12.000 de episoade și nicio finalitate.

You may also like

Leave a Comment