Responsive Menu
Add more content here...


Festivalul anual al leurdei, sărbătorit de peste un deceniu de la Camăr-Sălaj – a reunit peste 200 de participanți

by Tiberius NICODA
0 comment 63 views
A+A-
Reset

Ziua Leurdei este organizată la Camăr în Sălaj de aproape zece ani. Strămoșii, în tradiția culinară maghiară  au mâncat cu mare drag  această leurdă (medvehagyma)cu slănină prăjită, așa cum îi spun ei, și chiar spun că aceasta  au fost cea care i-au salvat pe bărbați de foame pe  front. În  fața căminului cultural din Camăr s-au adunat copii, tineri, tineri, părinți și bunici entuziaști și veseli. Autobuzul local a sosit, așa că toată lumea a încercat să nu rateze marele eveniment al zilei. Leurda  este foarte răspândită în pădurea Camăr . Localnicii o cunosc bine, o culeg în fiecare primăvară pentru că îi cunosc efectele benefice. Trei echipe mari, aproape 200 de oameni din trei locuri diferite, au strâns leurda  în coșuri și pungi. Aproape că s-au întrecut să vadă cine putea lua mai mult, pentru că erau multe de oferit. Leurda  trebuieculeasă pțnă înflorește, pentru ca dupa aceea gustul este mai intens. Pădurea Camăr  nu este doar un loc preferat pentru diverse ciuperci, ci și pentru renumita leurdă.

Datorită efectului benefic al plantei, anul trecut turiștii maghiari au pus-o în pungi și au dus-o acasă. În piața din Arad, o mână sau un mănunchi  de leurdă costă cinci lei, dar cei cărora le place gustul o cumpără pentru că este foarte sănătoasă”, a spus  un locuitor locuitorul din Camăr .  Profesorul local de biologie, Adorján Borbély, a făcut o scurtă prezentare despre plantă. După cum a spus el, planta este foarte utilă nu numai în bucătărie. Este cunoscută și pentru proprietățile sale curative, conține uleiuri esențiale și are efect curativ asupra sistemului circulator și asupra digestiei, poate preveni problemele cardiovasculare, are rol de deparazitare și subțierea sângelui, întărește sistemul imunitar și are un efect foarte bun asupra digestiei.

Leurda este eficientă atunci când lăstarii proaspeți, verzi sunt consumați sub formă de salată sau adăugați în diverse feluri de mâncare, pentru că atunci intră în acțiune uleiurile esențiale din  plantă, precum alicina, dar este eficient și în forma de ceai, când frunzele plantei sunt uscate, tocate si fierte. Ceaiul preparat din el este bun pentru tuse și pentru întărirea sistemului imunitar.

,,Am fost bucuros să particip la Ziua Leurdei din  Camăr în acest weekend. Evenimentul, devenit tradiție, este un fel de sărbătoare veselă de întâmpinare a primăverii, a cărei putere de formare a comunității este nespus de importantă. Îl felicit pe primarul Levente-György Szabó pentru marele eveniment!.”-a concluzionat deputatul  de Sălaj Seres Denes
Iată, un eveniment reușit și o tradiție locală de peste un deceniu care îmbină utilul cu plăcutul, mișcarea cu sănătatea .

 				
        

									            
									      

You may also like

Leave a Comment