“Festival, Slană” de la Șamșud, la o distanță de “inimă bătaie” de slană picurată pe pită din tradițiile culinare sălăjene

Invitație lansată de gospodarii şamșudeni şi autorităţile locale din Şamşud căruia care este dispus ca să participe, indiferent de proveniență și etnie

by Tiberius NICODA
0 comment 1.3K views
A+A-
Reset

Motto:
Compania oamenilor şi nu felul cum sunt gătite bucătele fac o masă ca să fie bună – spunea Kirby Larson

Comuna Șamșud se află într-un loc pitoresc în județul Sălaj și teritorial se compune din două sate: Șamșud (Szilágysámson) reşedinţă de comună și Valea Pomilor (Mocsolya). Ambele localități datează de pe vremea conducătorului Árpád. Se întinde pe o suprafață de 29,23 km2 la granița cu județul Satu-Mare, iar drumul comunal poate fi accesat de pe DE 81, intersectându-se la dreapta la km 20 pe ruta Zalău – Satu Mare, înainte de satul Sălăjeni.

Satul reședință de comună este situat în partea nordică al județului Sălaj, așezat într-o vale înconjurată de două dealuri.
“SLANĂ-FEST” se află la ediția a II-a și se va organiza la Șamșud pe data de 10 februarie 2024, unde sunt invitați și se așteaptă participanți din comuna Șamșud și din județul Sălaj producători, mici fermieri locali la un târg al produselor tradiționale și la competiție culinară tradițională.

Anunțul concursului precizează că: “Concurenții se pot înscrie până 4 februarie pe pagina: slanafest.ro sau prin nr. tel. 0787559961 în următoarele 3 categorii:

A) slănină afumată, fiartă sau maturată
B) cârnați, șunci afumate, maturate
C) mezeluri din organe de porc

Un concurent poate să se înscrie în fiecare categorie cu produse diferite, pe care trebuie pregătite acasă și prezentate de către concurent în parte”. – se specifică în anunțul-invitație de participare a tuturor doritorilor ca să participe frumos la acest eveniment.

Realitatea este că, de-a lungul istoriei milenare de pe tărâmurile transilvane și nu numai, ne leagă o frăție cu cei care suntem aici într-o frumoasă și admirabilă diversitate în unitate.

Oricât mai marii vremilor ne-au vrut să fim și separați și renegați și învrăjbiți, ai lor, ai noștri oponenți politici, trăim aici într-o comunitate de sute, mii de ani ca să-nvățăm să scoatem unii de la alții doar ceea ce este mai bun din noi și din tradițiile noastre.

Așadar, sunteți așteptați la acest minunat eveniment indiferent de unde sunteți, indiferent de limbă ce o vorbiți și doar cu sentimentul și pretenția că aparținem aceluiași tărâm din povestirile de bine și bună înțelegere ca între frați ce suntem!

You may also like

Leave a Comment