Federaţia Română de Culturism şi Fitness pe podiumul mondial la capitolul doping

by Sportul Salajean
0 comment 42 views
A+A-
Reset

Încă de la începutul anului 2019, am propus prin adresa nr. 4 din 22.02.2019 trimisă către F.R.C.F. modificarea Statutului şi Regulamentului F.R.C.F., adică persoanele care au fost sancţionate de către A.N.A.D. să nu poată face parte din Biroul F.R.C.F.

În cadrul Adunării Generale din 08.03.2019 de la Ploieşti am argumentat aceste aspecte deoarece cazurile de dopaj din rândul sportivilor F.R.C.F. se înmulţeau. Deşi nu a fost o Adunare Generală de alegeri, preşedintele Gabriel Toncean a ţinut morţiş să fie înscăunat pe a doua funcţie de vicepreşedinte F.R.C.F Ovidiu Mezdrea, care până la acea dată avea sportiv suspendat la Campionatul European şi amendă dată de A.N.A.D. pentru depistarea  în sala acestuia a substanţelor cu grad mare de risc şi un sportiv care a decedat în sala acestuia, la care probele I.M.L. şi A.N.A.D. au găst 4 substanţe interzise.

M-am opus vehement dar din nefericire Ovidiu Mezdrea a ocupat funcţia de vicepreşedinte până în anul 2021. La acel moment, Gabriel Toncean se vedea pe scaunul de ministru la Ministerul Tineretului şi Sportului din toamna acelui an în primul guvern Ludovic Orban, dar nu a fost să fie aşa, probabil şi datorită demersurilor  făcute de către mine, aceastea fiind publicate în presă şi la publicaţia ”Gazeta Sporturilor”.

La acea vreme, preşedintele Toncean avea în lista A.N.A.D. 2 sportivi de la clubul sportiv al său suspendaţi pentru doping. Cu toate acestea el a încălcat grav Legea 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport. Acesta a propus pentru a fi votaţi selecţioneri la lotul naţional de copii, cadeţi şi juniori pe Agoston Moldovan suspendat pentru 2 ani pentru doping şi pe Rus Cristian suspendat pe viaţă din activitatea sportivă care era prezent în sală şi s-a prezentat pentru cei care nu-l cunoşteau.

Datorită celor trei persoane din fotografia de la Adunarea Generală din data de 08.03.2019, de la masa prezidiului F.R.C.F. a ajuns la finele lunii septembrie-2022 conform Tabelului I.F.B.B. cu sportivi, antrenori şi oficiali să fie pe locul 3 pentru doping în privinţa sportivilor după Coreea şi Franţa, iar la antrenori şi oficiali pe locul 1 mondial, la egalitate cu Rusia.

IFBB LIST OF THE IFBB SUSPENDED ATHLETES (as for September 30th, 2022)

Marea problemă este că la antrenori şi oficiali o regăsim pe Monica Mureşan, vicepreşedinta F.R.C.F. în Tabelul I.F.B.B. cu sportivii români, la poziţia nr. 254 se regăseşte Alexandru Ionuţ Jurje, care este sportiv la clubul sportiv al vicepreşedintei Monica Mureşan, iar la poziţia nr.266 îl găsim pe Horaţiu Dumitru Forgaci, care la data suspendării era legitimat la clubul sportiv al preşedintelui Gabriel Toncean.

În urma sesizărilor mele de la acea vreme către A.N.A.D. şi M.T.S., Toncean ar fi trebuit suspendat din funcţia de preşedinte a F.R.C.F. şi automat nu mai putea deţine funcţia în cadrul F.R.C.F. Mezdrea, Mureşan şi Toncean prin aportul pe care l-au adus în ultimii ani  F.R.C.F. au făcut o ”imagine foarte bună”, România fiind pe podiumul mondial la suspendări pe motiv de doping. Astfel că zilele trecute W.A.D.A (Agenţia Mondială Antidoping) prin comunicatul de presă a anunţat că I.F.B.B. unde F.R.C.F. este afiliată este neconformă cu Codul Mondial Antidoping.

Dacă se spune că este transparenţă, atunci de ce F.R.C.F., A.N.A.D. şi M.T.S. nu au publicat lista cu sportivii, antrenorii şi oficialii F.R.C.F. care apar pe site-ul I.F.B.B.?

De menţionat este şi faptul că sunt alocaţi bani publici pentru pregătire, deplasare şi cazare la competiţiile externe. Instituţiile abilitate ar trebui să se autosesizeze şi să verifice atât sportivii cât şi antrenorii când sunt suspendaţi pentru doping.

Pentru mine F.R.C.F. a fost a doua casă din anul 1986 până în anul 2019, când, de fapt mi-am dat seama că această federaţie nu mă mai reprezintă. În prezent activez la I.N.B.A., pentru care am şi concurat în ultimii ani, aceasta promovând practicarea acest sport în mod natural.

Pe această cale îi pun o întrebare preşedintelui A.N.A.D.: Câte teste doping au fost făcute sportivilor din lotul de 36 sportivi care au plecat anul acesta la Campionatul European din Spania?                

                 Data,                                    Preşedinte C.S. ”Gold Gym” Şimleu Silvaniei

         24.10.2022                                                         Laslo Ioan Vasile          

You may also like

Leave a Comment