Responsive Menu
Add more content here...


Fapte, nu vorbe! Realizări ale Primăriei Zalău în mandatul edilului Ionel Ciunt, dar şi proiecte aflate în derulare

by Stirile din Salaj
0 comment 273 views
A+A-
Reset

URBANISM

Dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, reabilitarea unor zone abandonate sau degradate și modernizarea mobilierului urban contribuie semnificativ la creșterea siguranței rutiere și a calității vieții în comunitatea noastră.

În cea mai mare parte din fonduri atrase, cu sprijinul echipei din Primărie am implementat următoarele proiecte:

✓ Amenajarea culoarelor de mobilitate urbană pe străzile: Cloșca, 22 Decembrie 1989, Simion Bărnuțiu, Voievodul Gelu, Corneliu Coposu, Avram Iancu și Gheorghe Doja;

✓ Pietonizarea străzii Unirii;

✓ Modernizarea Piețelor 1 Decembrie 1918 și Iuliu Maniu;

✓ Amenajarea peisagistică și a parcării din zona Halei agroalimentare centrale;

✓ Amenajarea a 10 spații verzi pe imobile abandonate sau degradate;

✓ Modernizarea și extinderea a 15.370 metri rețea de drumuri forestiere;

✓ Fluidizarea traficului în zona centrală prin realizarea unei benzi de preselecție 1 Decembrie 1918, respectiv lărgirea străzii la trei benzi de circulație;

✓ Reconstruirea a două poduri, pe strada Corneliu Coposu și pe strada Porolissum.

Continuăm demersurile pentru finalizarea următoarelor proiecte:

✓ Reabilitarea DJ 191C – străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului și Cetății;

✓ Construire Variantă de ocolire tronson II și Variantă de ocolire Zalău Nord;

✓ Modernizarea sistemului integrat de management al traficului;

✓ Amplasarea a 10 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice;

✓ Amenajarea de parcări supraetajate pe strada Gheorghe Doja și pe strada Lt. Col. Teofil Moldoveanu;

✓ Modernizare coridor de mobilitate nord-sud: străzile Kossuth, Andrei Șaguna, Gheorghe Lazăr, Tudor Vladimirescu, Fabricii;

✓ Modernizarea bulevardului Mihai Viteazul, etapa I;

✓ Amplasarea statuii domnitorului Mihai Viteazul și reconfigurarea zonei Scala

TRANSPORT PUBLIC

20 de autobuze electrice achiziționate din bani europeni circulă zilnic pe străzile din municipiu.

Totodată, alte 40 de autobuze electrice vor completa flota din autobaza Transurbis, împreună cu 45 de stații de încărcare, sisteme ITS și TIC. Tot prin fonduri europene va fi modernizată autobaza Transurbis și va fi amenajată o autobază secundară, care va permite organizarea transportului public la nivel periurban.

SALUBRIZARE

În municipiu au fost amenajate 27 puncte subterane pentru colectarea deșeurilor, iar anul acesta toate punctele gospodărești vor fi modernizate, urmând ca în locul recipienților de colectare actuali să fie amenajate insule ecologice digitalizate.

Pentru colectarea separată a deșeurilor voluminoase, pe strada Spicului este în curs de amenajare un Centru de colectare deșeuri cu aport voluntar, care va permite colectarea de deșeuri reciclabile și bio-deșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum și fluxuri speciale de deșeuri – voluminoase, textile, din lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de grădină, din construcții și demolări.

ILUMINAT PUBLIC

​Sistemul de iluminat public din municipiu a fost mult îmbunătățit, fiind implementate proiecte de investiții atât cu finanțare din bugetul local, cât și prin fonduri europene.

​Cu finanțare din bugetul local au fost realizate investiții pe 22,917 km, fiind instalate 1.160 corpuri de iluminat public, din care 479 sunt corpuri de iluminat public LED. De asemenea, prin intermediul a două proiecte finanțate din fonduri europene a fost modernizată și extinsă rețeaua de iluminat public pe 80,7 km și au fost instalate 2.296 corpuri de iluminat.

​Continuă modernizarea și extinderea rețelei de iluminat public prin intermediul a două proiecte cu finanțare europeană, iar pentru pentru un proiect este deja semnat contract de finanțare.

EDUCAȚIE

Sumele alocate pentru dezvoltarea sistemului de educație sunt cele mai sigure investiții, iar pentru un act educațional de calitate este nevoie de infrastructură școlară sigură, echipamente și dotări.

Sunt mulțumit de imaginea pe care o au unitățile de învățământ modernizate prin proiecte cu finanțare europeană. Peste 2.000 de elevi au acum oportunitatea de a învăța într-un mediu propice și de a se dezvolta în unități de învățământ la standarde europene.

✓ Numărul locurilor din învățământul antepreșcolar a fost suplimentat cu 55, prin construirea creșei Meseș;

✓ 114 copii care frecventează Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 beneficiază de condiții moderne de în desfășurarea actului educațional;

✓ 1.627 elevi învață în unități de învățământ reabilitate, moderne și dotate cu echipamente noi, prin proiectele privind Creșterea eficienței energetice implementate la Liceul de Artă “Ioan Sima”, Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”, Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae” și Liceul Reformat „Wesselényi”.

✓ Proiectul privind reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea unității de învățământ Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”, etapa I, internat, oferă condiții moderne de cazare unui număr de 163 de elevi.

✓ Elevii de la Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” și Liceul de Artă “Ioan Sima” își desfășoară orele de educație fizică în săli de sport moderne.

În continuare, dezvoltăm infrastructura școlară prin:

✓ Reabilitarea Școlii Gimnaziale “Simion Bărnuțiu”, Liceului Pedagogic “Gheorghe Șincai”, etapa II (corp A, corp B, internat, sala de sport), Școlii Gimnaziale “Iuliu Maniu”, Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul”, Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, corp B și sala de sport, Școlii Gimnaziale “Porolissum”, Școlii Gimnaziale “George Coșbuc”, Grădiniței cu Program Prelungit “Pinochio”, Grădiniței cu Program Prelungit “Voinicel”.

✓ Vor beneficia de dotări cu echipamente toate unitățile de învățământ, respectiv 25 de laboratoare de informatică, 438 de săli de clasă și de grupă vor fi echipate pentru organizarea în mediul virtual a activităților didactice, iar 290 de săli de clasă și de grupă vor fi mobilate pentru activități didactice. De asemenea, vor fi mobilate și vor beneficia de dotări 15 laboratoare de științe școlare, 15 cabinete școlare, 15 săli de sport, 3 secții de sport a CSS Zalău, 25 de cabinete de consiliere și asistență psihopedagogică și 3 ateliere de practică din cele trei licee tehnologice.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Sălaj. CMF 21250002

You may also like

Leave a Comment