Responsive Menu
Add more content here...


Expoziția ”Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele” la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

by Tiberius NICODA
0 comment 162 views
A+A-
Reset

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției temporare ”Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele” găzduită în Beciul Cultural. Evenimentul va avea loc marți, 9 mai 2023, de la ora 13,00.

Noua expoziție temporară găzduită de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău se circumscrie unei seriei de evenimente dedicate urbanității orașului, la 550 de ani de la acordarea statutului de târg – oppidum Zylah – de către regele Matia Corvin, prin care se garanta autonomie economică noului oraș.

Edictul regelui Matei Corvin referitor la Zalău – 1 august 1473:

„Din porunca domnului rege. Noi Matia, regele Ungariei, Boemiei etc., dăm de știre și facem cunoscut prin cuprinsul (scrisorii) de față tuturor că noi atât de smerită rugăminte stăruitoare a credinciosului nostru părinte în Hristos, domnul Gabriel, episcopul Bisericii Albei Transilvane, prezentată de el maiestății noastre tocmai de aceea, cât și pentru înlesnirea și folosul târgului său numit Zalău, așezat în comitatul Solnocul de Mijloc și al locuitorilor acestuia, am hotărât să încuviințăm cu milostivire și să hărăzim să se țină veșnic târguri anuale de fiecare sărbătoare… a lui Paul Eremitul și a apostolilor Filip și Iacob precum și în zilele care premerg și urmează acestei sărbători… îndestulătoare în fiecare an cu toate acele libertăți și prerogative cu care țin târgurile sau târgurile anuale (în) orașele noastre libere sau satele noastre, totuși fără târgurilor sau târgurilor anuale ale altora. Drept aceea pe voi toți negustorii și târgoveții precum orice călători, prin rândul (scrisorii) de față vă încredințăm, vă înștiințăm și vă asigurăm ca la mai sus zisele târguri sau târguri anuale libere hotărâte și care se țin în sus-zisul târg Zalău în modul de mai sus să veniți și să vă grăbiți cu venitul cu toate mărfurile, lucrurile și bunurile voastre în siguranță, liber și fără orice frică sau teamă în privința lucrurilor și persoanei voastre, ajunși acolo și stând cu negustoria voastră, vă puteți întoarce la locurile voastre sau altele unde doriți, lucrurile și persoanele voastre fiind totdeauna sub protecția și ocrotirea noastră, specială. Și voim să se pună a vesti pe față și deschis aceste târguri și alte locuri obștești (scrisoarea) de față fiind citită să fie restituită celui care o înfățișează. Dat în Buda în sărbătoarea fericitului apostol Petru în lanțuri, anul domnului omiepatrusuteșaptezecișitrei, al domniei noastre șasesprezece, al încoronării zece”.

Expoziția abordează tema breslelor din Zalău, încercând să reflecte istoria acestora de la apariție, în secolul XVIII, până în secolul XX. Cu această ocazie punem în valoare documente și obiecte legate de breslele zălăuane care se află în colecția muzeului.

„Vă așteptăm să parcurgem împreună istoria mai puțin știută a breslelor meșteșugărești din Zalău, prima formă de asociere a meșteșugarilor, cea mai bine organizată și longevivă, care a rezistat până la venirea la putere a regimului comunist”,– transmite Dr. Marin Pop, Șeful secției Muzeografie – muzee locale.

You may also like

Leave a Comment