Originar din Zalău, acesta are o mare deschidere faţă de cetăţeni, fiind unul dintre cei mai uşor de abordat aleşi
Cristian Terheş susţine că mai multe persoane l-au întrebat cum pot petiţiona un europarlamentar, Parlamentul European sau alte instituţii europene pe un subiect care îi preocupă.
Acesta a decis să explice un aspect important din funcţionarea Parlamentului European şi anume – petiţionarea unui europarlamentar.
Conform articolului 51 aliniatul 1 din Constituţia României, “Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor”.
Articolul 39 aliniatul 3 din Statul deputaţilor şi senatorilor prevede că „Deputaţii şi senatorii se pot adresa în scris, prin intermediul birourilor parlamentare, organelor administraţiei publice centrale şi locale, pentru a transmite sau a se informa asupra solicitărilor şi petiţiilor cetăţenilor din circumscripţiile electorale în care au fost aleşi, pentru rezolvarea, în conformitate cu prevederile legale, a problemelor acestora sau pentru a obţine informaţii cu caracter public necesare exercitării mandatului.”
Conform punctului 19 din Decizia Parlamentului European din 28 septembrie 2005 de adoptare a Statutului deputaților în Parlamentul European (2005/684/CE, Euratom): „Statele membre ar trebui să se asigure că sunt menținute normele care asimilează deputații în Parlamentul European, pe perioada exercitării mandatului în statul membru, deputaților în parlamentele naționale.
Este imposibil ca această problemă să fie rezolvată la nivel european, deoarece există multe dispoziții foarte diferite în statele membre. În lipsa unor astfel de norme, exercitarea mandatului unui deputat în Parlamentul European în statul membru în care deputatul respectiv a fost ales ar fi mult limitată, dacă nu chiar imposibilă. Exercitarea eficientă a mandatului este, de asemenea, în interesul statelor membre.”
Terheş susţine că o asemenea asimilare a europarlamentarilor români cu a senatorilor şi deputaţilor din Parlamentul României există deja în privinţa obligaţiilor, cum ar fi incompatibilităţile şi conflictele de interese.
În concluzie, Terheş susţine că “aveţi dreptul de a petiţiona direct orice europarlamentar român, în baza dreptului de petiţionare prevăzut de Constituţie, aşa cum aveţi dreptul de a petiţiona orice senator sau deputat din Parlamentul României.
Aceştia, la rândul lor, pot transmite mai departe petiţia/solicitarea voastră şi cerere instituţiilor abilitate să o rezolve, în conformitate cu prevederile legale”.
Adresele poştale şi de email ale fiecărui europarlamentar le găsiţi pe paginile lor publice de pe site-ul Parlamentului European.
În cazul lui Cristian Terheş, europarlamentarul PNŢCD, petiţiile le puteţi comunica pe adresa de email cristian.terhes@europarl.europa.eu.