Europarlamentarul Cristian Terheș, aflat în vizită în Republica Moldova, s-a întâlnit în data de 23 octombrie 2022 cu Înaltpreasfințitul Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, pentru a se documenta din prima sursă asupra problemelor cu care se confrunta Mitropolia, poziția acesteia cu privire la integrarea Republicii Moldova în UE, precum și despre situația și stadiul retrocedării proprietăților și arhivelor bisericești confiscate de către fosta URSS.
Întâlnirea a fost solicitată de europarlamentarul Terheș în urma mai multor petiții primite de acesta, privind neretrocedarea proprietăților Mitropoliei Basarabiei confiscate abuziv de statul sovietic.
În cadrul discuției, mitropolitul Petru Păduraru a prezentat situația Mitropoliei atât în ceea ce privește neretrocedarea proprietăților confiscate, cât și implicarea acesteia prin acțiuni caritabile în sprijinirea celor în nevoi.
„Este impresionant să vezi că, deși nu i s-au retrocedat bunurile imobiliare și arhivele confiscate de regimul sovietic, fiind lipsită de baza economică necesară, Mitropolia Basarabiei este totuși implicată în atâtea proiecte caritabile, ceea ce o face să fie aproape de oameni și de nevoile lor”, a spus europarlamentarul Terheș.
Desființată de regimul sovietic, Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în 1992, după proclamarea independenței Republicii Moldova, însă a fost recunoscută de către autorități abia în 2002, sub presiune internațională, ca urmare a unei hotărâri CEDO (Cauza ”Mitropolia Basarabiei și alţii versus Moldova” – nr. 45701/99) prin care Republica Moldova a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Proprietățile imobiliare și arhivele bisericești confiscate de sovietici de la Mitropolia Basarabiei se află astăzi în posesia Republicii Moldova ca succesor local și în partea al fostei URSS.
Discutând despre integrarea Republicii Moldova în UE, mitropolitul Petru a afirmat, în cadrul întâlnirii, că Mitropolia Basarabiei susține ferm traseul și procesul de integrare europeana a acesteia.
În acest context, ierarhul Mitropoliei Basarabiei a subliniat că ar fi foarte util pentru cetățenii Republicii Moldova dacă ar fi scutiți de taxele de roaming, astfel încât cei plecați la muncă în UE să poată comunica mai ușor cu familiile ramase acasă.
La finalul întâlnirii mitropolitul Petru Păduraru i-a acordat europarlamentarului Cristian Terheș ordinul Sf. Voievod Ștefan cel Mare gradul III „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru promovarea și susținerea Bisericii noastre”.
„Îi mulțumesc ÎPS Petru pentru distincția acordată și îl felicit pentru toată activitatea sa în folosul cetățenilor Republicii Moldova și în promovarea Evangheliei păcii. Problemele Mitropoliei Basarabiei și celelalte preocupări ridicate în cadrul întâlnirii cu ÎPS Petru vor fi aduse în discuție cu forurile competente în vederea găsirii soluțiilor practice pentru rezolvarea lor”, a declarat europarlamentarul Cristian Terheș.
Biroul de presa al europarlamentarului Cristian Terheș