Responsive Menu
Add more content here...


Este revoltă în rândul pensionarilor români! Bătaia de joc a recalculării pensiilor

Cine-i gras va slăbi, cine-i slab va pieri?

by Tiberius NICODA
0 comment 433 views
A+A-
Reset
Este revoltă națională în rândul pensionarilor. Tot mai mulți dintre cei care au primit acasă deciziile de recalculare merg la Casele teritoriale de pensii pentru a cere explicații. Oamenii fie nu sunt mulțumiți de creșteri, fie constată că s-au produs erori majore. Pentru unii a scăzut semnificativ cuantumul pensiei și, deși rămân cu cea în plată, se tem că nu vor mai beneficia de viitoarele creșteri, așa că fac cereri de recalculare.

Serialul recalculării pensiilor, mai prost decât un film rusesc

Episodul întâi: S-au promis  de către guvernanți pensii mai mari cu până la 80%, Ministerul Muncii se felicită pentru reuşită, Poşta Română pregăteşte plicuri, aproape 720.000 de pensionari se trezesc, peste noapte, cu pensii mai mici. Sute de mii de oameni care au o vârstă sunt astăzi nevoiți să stea cu orele la coadă, în căldură, la porțile Caselor de Pensii, pentru a-și redobândi drepturile dinaintea marii reforme a sistemului de pensii. Domnul Ciolacu ne spune că e o greşeală care va fi reparată.
Episodul doi: dincolo de umilința de la cozi, pensionarii trebuie acum să plătească taxe uriașe, unele ajung la câteva mii de lei, pentru a-și obține, de la Arhivele Naționale, documentele doveditoare privind vechimea în muncă, fără de care nu își pot revendica diverse creșteri de pensii. Sunt dovezile pentru venituri suplimentare obținute înainte de aprilie 2001, care ar putea să le aducă bani în plus.

The end!(Sfârșit!): cam 2800 lei, fără TVA, costă la arhive o adeverință de vechime grupe speciale de muncă, pentru recalcularea pensiei. 2800 de lei! Mai mult decât dublul pensiei minime din țara asta. În această situație se află peste un milion de oameni. O afacere din care gestionarii arhivelor pot câştiga cam jumătate de miliard de euro, dacă unul din 5 pensionari ar plăti aceste taxe, în medie.

Pensionarilor nu li se ia nimic din ceea ce au, dar nici nu li se prea dă

Ministra Muncii și nemuncii, Simona Bucura-Oprescu, și-a încleștat fălcile și-a explicat românilor ca printre dinți, dând asigurări că nicio  pensie nu se va diminua chiar dacă pe noile decizii acestea , după recalculare apar diminuate. Pensiile actuale rămân în plată, dar nu vor mai fi indexate, mărite măcar în următorii șase ani.

În ciuda faptului că şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că peste 82% din pensiile românilor vor crește și niciun pensionar nu va avea pensia mai mică. În realitate e altfel, de pildă sunt pensionari minieri care au primit decizii privind pensiile diminuate chiar și cu 2.500 de lei.
Deci 800.000 de oameni din 4,6 milioane, un procent semnificativ aș spune eu, nu beneficiază de niciun fel de mărire.
În același timp, cei care au lucrat în condiții cu adevărat speciale, deci în metalurgie, industriile grele, condiții de muncă anevoioasă și care au contribuit, ar fi meritat mai mult, nu vor primi măriri, ci vor pierde până la 1.700 de lei. Pierd în primul rând din cauza inflației și vor pierde constant că nu vor primi nicio recalculare ulterioară.

Cine-i harnic și muncește are tot ce vrea. Cine stă și trândăvește are tot așa!

Adică , la peste 800.000 de pensionari, li s-au recalculat pensii mai mici decât cele care sunt în plată, aceștia rămân cu pensiile aflate-n plată, dar până peste 6 ani, la nicio mărire sau indexare cu rata inflației, aceștia nu vor primi la pensie niciun leu suplimentar. Deci, practic, ăștia 800.000 de pensionari, vor aștepta fără măriri până o să-i ajungă inclusiv  asistații sociali cu indemnizațiile lor ca valoare.

Deci, încă odată se demonstrează din partea decidenților, guvernanților miserupismul și munca-n dorul lelii, sfidarea și nepăsarea față de soarta a milioane de români ajunși astăzi pensionari, care pensionari, după o viață de muncă și sacrificii, ajung la mila statului, trăind de pe o zi pe alta , în sărăcie  în tocmai pretinsul secol 21.

Degeaba sunt astfel trecuți cei 34 de ani de pretinsă democrație românească!

Am avut și avem prin aleșii noștri talentul nenororcit de a fi compromis  atât idee de socialism cât și pe aceea de capitalism,adaptându-le hâd și contraproductiv chipurilor și analfabetismului funcțional al acelora pe care i-am ales în fruntea națiunii.

 

 Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 28 august. 

You may also like

Leave a Comment