Responsive Menu
Add more content here...


Energia electrică începe să se scumpească din nou în piața spot. Prețul orar sare pragul de 1.000 lei/MWh

by Mihai POP
0 comment 9 views
A+A-
Reset

Pentru prima dată de la începutul verii cel puțin, prețul orar spot al energiei depășește pragul de 1.000 de lei/MWh


Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București aferent energiei cu livrare în data de 18 iulie a fost de 583 de lei/MWh, un preț mediu în creștere, dar care a mai fost întâlnit în această lună.

Însă, în premieră pentru luna iulie, prețul orar a depășit pragul de 1.000 de lei/MWh – astfel, mâine la ora 22.00 prețul orar este de 1.058 de lei/MWh – prețuri orare de peste 1.000 de lei nu au mai fost atinse în România de la începutul verii, cel puțin.

La acea oră, prin mecansimul de cuplare a piețelor spot, în România intra energie și din rețeaua ungară (la o putere de 150 MW) și din rețeaua bulgară (901 MW).

În plus, potrivit datelor consultate de noi, de la 1 iulie și până azi (ziua de livrare mâine), prețul mediu zilnic al PZU este de 458 de lei/MWh, semnificativ peste prețul mediu înregistrat în iunie, când au fost 422 de lei/MWh.

Sunt acestea primele semnale că va urma o creștere a prețurilor, care sunt în scădere de la începutul anului, după criza care a avut loc anul trecut, în ciuda energiei fotovoltaice din ce în ce mai abudentă ziua?

“Pe piețele regionale și europene la termen se observă o inversare a tendinței în ceea ce privește prețurile: odata cu sfarsitul primăverii, acestea au început să crească, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, atrăgea atenția Asociația Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER) la o întâlnire cu presa care a avut loc săptămâna trecută.

Prețurile în creștere survin pe fondul unui consum încă redus de energie electrică, cauzat de reducerea consumului industrial mai ales – chiar și în aceste zile toride în care funcționează instalațiile casnice de aer condiționat consumul orar maxim  este în jur de doar 7.500 MW.

De altfel, potrivit ultimelor date de la Institutul Național pentru Statistică, în primele cinci luni ale anului consumul final de energie electrică a fost de 20,563 de miliarde kWh, cu 7,5% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2022, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 5,2%. Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 20,4%, iar consumul populaţiei s-a redus cu 13,6%.

You may also like

Leave a Comment