Responsive Menu
Add more content here...


“Măsurișul Oilor” de la Pria din acest an, cu iz de mici, grătare și campanie

by Tiberius NICODA
0 comment 834 views
A+A-
Reset
Pe Măgura Priei a avut loc în data de 12 mai 2024 cea de-a 56-a ediție a serbării pastorale  numită și “Măsurișul Oilor”.
Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Cizer, Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Composesoratul Pria și Hora TV.

La poalele Măgurii Priei, se întinde platoul Purcăreața, unde se desfășoară în fiecare an tradiționala serbare câmpenească ”Măsurișul Oilor”, manifestare care are loc de obicei în a doua duminică a lunii mai.

Întâia  ediție a măsurișului a avut loc în anul 1967, eveniment organizat la inițiativa și cu sprijinul regretatului fiu al satului Pria, Ioan Sonea.

Măsurişul oilor, o practică pastorală specifică primăverii, în care proprietarii de oi măsurau laptele dat de animalele pe care le aveau în turmă, şi-a pierdut, treptat, latura pragmatică, rămânând doar sărbătoarea ce încheia, în mod obligatoriu, ziua cu pricina.
Evenimentul pastoral se desfășoară într-un cadru natural excepțional, la fiecare început al primăverii, odată cu împreunișul oilor. Ediția se dorește o punere în valoare a tradițiilor strămoșești și o valorizare superioară a prezentului.
Acest obicei pastoral are loc primăvara, atunci când oile sunt separate de miei.

Obiceiul are în  spate şi o serie întreagă de superstiţii de care depindea belşugul anului pastoral ce urma.
Din sărbătoarea pastorală de la Pria a rămas, astăzi din păcate, doar la latura comercială, reprezentantă de spectacolul folcloric organizat aici an de an de Primăria Cizer.
Peste mirosul de mici ce sfârâiau, peste fumul  grătarelor încinse, printre puzderia de oameni care se bucurau de acest eveniment, s-a strecurat și-o boare cu iz electoral, evenimentul fiind onorat de către reprezentanții mai multor mișcări, organizații mai mult sau mai puțin politice.
Pe scena serbării  de la Pria, pe lângă actorii evenimentului și oficialitățile obișnuite,  au evoluat artiștii: Văru’ Săndel, Mariana Deac, Mircea Cârțișorean, Angela Rusu, Valeria și Traian Ilea, Adriana Irimieș, Vasile Coca, Voichița Mihoc, Aurica Vaida, Viorel Pop, Ciprian Mocan, Daniela Crișan, Andrei Corb, Radu Pop, Mariana Gabrian Sfechiș, Ariana Bochiș, Adriana Baciu Bonțe, Lucreția Bolba, Oana Sabău, Denisa Blaga, Mădălina Maria Colcer, Denisa Gudea, Claudiu Mihai Ilieș și alți tineri artiști locali.

 

Până la urmă, evenimentul a avut succes ca și de fiecare dată și toți participanții au încheiat manifestarea cu gândul la următoarea ediție a “Măsurișului ”, cea de la anul. Poate un an mai bun și mult mai rodnic.

You may also like

Leave a Comment