Echinocţiul de toamnă marchează debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Au mai rămas doar câteva zile până când longitudinea astronomică a Soarelui va atinge valoarea de 180°
Echinocţiul de toamnă al anului 2023 marchează debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Anul acesta are loc pe data de 23 septembrie, la ora 09:50.
Din 23 septemrbie, ziua va scădea treptat, iar noaptea va deveni din ce în ce mai lungă, până la solstițiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie. Longitudinea astronomică a Soarelui va atinge valoarea de 180°.
La data respectivă, soarele trece prin actul autumnal, unul din cele două puncte în care ecliptică intersectează ecuatorul ceresc.
Cu ce simptome ne putem confrunta
- depresie ( apatie, subapreciere, sentiment de vină, nefericire)
- anxietate ( simți că nu mai poți face față stresului)
- schimbări ale stării de spirit ( au loc treceri bruște de la o stare de spirit la alta)
- tulburări de somn ( avem tentanția de a dormi foarte mult și ne este greu să stăm treji pe parcursul zilei)
- letargie ( ne încearcă acea senzație de oboseală și neputință de a face față activităților cotidiene)
- supraalimentarea ( ne confruntăm cu o poftă excesivă de mâncare, în special dulciuri)
- probleme de ordin social ( simțim o oarecare iritabilitate și dorință de a evita socializarea)
Echinocţiul de toamnă. Tradiții și obiceiuri
Una dintre tradiții spune că, după cum va fi vremea în ziua echinocțiului, așa va fi și anul următor. În ziua de echinocțiu de toamnă trebuie bătute nucile și scuturate merele și gutuile. O altă tradiție zice că florile trebuie unse cu mir sfințit.
Este bine ca în ziua echinocțiului gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși. O altă superstiție spune că nu este bine să te speli pe față până la apusul soarelui.