Responsive Menu
Add more content here...


Echinocțiu de primăvară – 20 martie 2024. Ziua este egală cu noaptea

Deși, calendaristic vorbind, am intrat de aproape trei săptămâni în acest anotimp, primăvara astronomică începe abia pe 20 martie, la echinocțiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea. Primăvara astronomică durează circa 92 de zile

by Mihai POP
0 comment 47 views
A+A-
Reset

Momentul marchează începutul primăverii astronomice, o perioadă de circa 92 de zile. Echinocţiul marchează intersecţia eclipticii cu ecuatorul ceresc, când ziua şi noaptea devin egale.

Echinocțiul are loc de două ori pe an, în martie (echinocţiul de primăvară) şi în septembrie (echinocţiul de toamnă).

La momentul în care, în emisfera nordică, se produce echinocțiul de pimăvară, în emisfera sudică este cel de toamnă.

Fenomenul nu se produce la aceeaşi dată în fiecare an, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

Echinocțiul de primăvară 2024 va fi în data de 20 martie, la ora 5.06, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc. Fenomenul determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

În ziua echinocțiului, soarele răsare exact din est și apune în vest pentru toți locuitorii Pământului.

La Polul Nord și la Polul Sud, soarele se deplasează orizontal pe cer, fără a apune. Durata răsăriturilor și apusurilor de soare este cea mai scurtă din an.

You may also like

Leave a Comment