Responsive Menu
Add more content here...


E fain la Cluj!- Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca este mândria învățământului superior românesc

“Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet”-este motto-ul UBB-(trad. lat.-,,Tradiția noastră strălucește împreună cu punctele forte ale Europei”)

by Tiberius NICODA
0 comment 140 views
A+A-
Reset

Cluj-Napoca rămâne și în acest an cel mai bun oraș studențesc al României, conform clasamentului QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți .

Potrivit informațiilor  prima poziție în România este ocupată, la fel ca în ultimii doi ani, de municipiul Cluj-Napoca (locul 135 la nivel internațional, în  urcare cu două poziții față de anul trecut), urmat de București (locul 143 internațional). În total, în clasament au fost incluse peste 160 de orașe, primele zece poziții fiind ocupate de Londra, Tokyo, Seul, Munchen, Melbourne, Sydney, Paris, Zurich, Berlin și Montreal.Din 2016 (de când s-au făcut astfel de analize) .

UBB ocupă prima poziție în metarankingurile naționale, este pe poziția 15 în Europa de Est conform rankingului QS (prima în țară) și a fost acceptată în GUILD – organizația unora din cele mai importante universități “world-class” europene  – ca universitatea reprezentativă din Europa de Sud-Est.

Punctajul UBB de-a lungul timpului, rezultat din combinarea performanței în fiecare din clasamente incluse în Metarankingul Universitar, a evoluat astfel:

  • 2016 – 13 puncte (poziția 1 în țară);
  • 2017 – 14 puncte (poziția 1 în țară);
  • 2018 – 14 puncte (poziția 1 în țară);
  • 2019 – 18 puncte (poziția 1 în țară);
  • 2020 – 18 puncte (poziția 1 în țară);
  • 2021 – 17 puncte (poziția 1 în țară);
  • 2022 – 20 de puncte (poziția 1 în țară);
  • 2023 – 22 de puncte (poziția 1 în țară).

Pentru mine nu este important ca UBB să fie cea mai mare, ci vreau să fie cea mai atractivă și accesibilă. Atractivă înseamnă că este una dintre cele mai bune din Europa de Est și relevantă în Europa (acum este pe poziția 260 în Europa, adică între primele 38% din 690 de universități incluse din 46 de țări europene), cu un profil multicultural unic în Europa. Când fostul comisar european Marya Gabriel a vizitat UBB la sărbătorirea tradiției seculare a acesteia (începută în 1581) a punctat că probabil UBB este astăzi cea mai complexă universitate europeană multicultural vorbind, cu cele trei limbi academice oficiale (română/maghiară/germană) care onorează istoria universității și a Transilvaniei. Accesibilă înseamnă că implementează eficient conceptul de “excelență incluzivă”: mai multe “creiere”, adică mai mult potențial valorificat pentru valorile noastre de “Tradiție” și “Excelență”-spunea într-o declarație a sa, rectorul UBB Daniel David

Până la apariția universităților românești, UBB a fost prima/singura instituție universitară de învățământ superior de pe teritoriul actual al țării (ca Universitas Claudiopolitana, cu istoria începând în 1581), iar după apariția universităților românești la Iași (1860) și București (1864), a devenit (din 1919) și una dintre cele trei universități istorice românești ale țării.

Zeci de mii, sute de mii, poate de studenți din țară și din străinătate și-au desăvârșit studiile în cadrul facultăților din cadrul UBB Cluj-Napoca. Pe lângă aceștia, clar și o mulțime de sălejeni au ajuns studenți pe băncile acestei facultăți de renume internațional care a format  caractere, profesioniști și cadre de valoare în domeniile în care s-au specializat.

Așadar, UBB este în cultura din România zilelor noastre un centru universitar istoric de referință, “școlile Clujului” atrăgând, prin calitatea lor, la modul natural studenți din toată țara (acum adăugându-se și contribuția importantă a celorlalte universități publice clujene).

You may also like

Leave a Comment