Responsive Menu
Add more content here...


După 15 mai, starea de urgență ar putea fi prelungită

by Mihai POP
0 comment 29 views
A+A-
Reset

O decizie clară în privința relaxării restricțiilor și implicit a ridicării stării de urgență nu este luată încă, iar următoarele trei săptămâni vor fi cruciale pentru a vedea, urmărind evoluția răspândirii infecției, ce se întâmplă. Pe baza acestor constatări, Guvernul și președintele Klaus Iohannis vor lua decizia, a confirmat, vineri seara, la Digi24, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban


„În momentul în care vom constata, potrivit evoluției epidemiologice, care este planul cel mai adecvat la nivelul de risc pe care îl are societatea, se vor lua măsurile necesare”, a declarat Ionel Dancă, întrebat dacă va fi prelungită starea de urgență prin decret prezidențial.

El a subliniat că important este ca oamenii să înțeleagă că odată cu ridicarea stării de urgență, nu dispare coronavirusul și că va trebui, o perioadă de timp, urmând indicațiile specialiștilor, să trăim cu acest virus și, prin urmare, să ne conformăm anumitor reguli de comportament.

Relaxarea măsurilor de restricție presupune păstrarea unora dintre acestea, ceea ce nu ar fi posibil în condițiile ridicării stării de urgență. Sunt situații în care este nevoie de suspendarea anumitor drepturi și libertăți, dar sunt alte situații în care recomandările pot fi urmate în baza conformării voluntare.

„Important este ca oamenii să înțeleagă două aspecte esențiale pentru a face față acestor provocări. Până acum, România a reușit să gestioneze la un nivel rezonabil această criză, atât prin implicarea autorităților, care au luat măsuri încă de la primele semne, dar mai ales datorită modului în care oamenii au înțeles să respecte restricțiile pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus. Gradul de conformare voluntară la aceste reguli și restricții a fost unul esențial. În continuare această înțelegere a românilor, că prin respectarea regulamentelor, recomandărilor, restricțiilor care vor fi se protejează pe ei înșiși și pe cei dragi lor de acest risc, este elementul esențial pentru a face față” ,a subliniat Ionel Dancă, seful de cancelarie al premierului Ludovic Orban.

Augustin Zegrean: Starea de urgență poate fi prelungită cât timp există pericolul îmbolnăvirii în masă

Există două variante după încetarea actualei stări de urgenţă, în data 15 mai. Fie ca decretul să fie prelungit, fie ca Parlamentul să legifereze fiecare măsură, ca de exemplu purtarea măştilor în spaţii publice închise, a arătat, la Digi24, fostul şef al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. El spune că cea mai bună soluţie ar fi legiferarea.

România se află în stare de urgență până pe 15 mai. Restricțiile de circulație sunt în vigoare până la această dată. Adică încă trei săptămâni. Ieșim din casă doar pentru strictul necesar, suntem obligați să avem la noi o declarație pe propria răspundere și buletinul.

Forțele de ordine ne pot legitima, iar dacă nu avem la noi declarația ori nu am ieșit din casă pentru a merge la muncă, la cumpărături, pentru a ne scoate animalul de companie ori pentru a face sport în preajma locuinței, putem fi amendați. Epidemiologii ne atrag atenția că pericolul nu a trecut și ne cer să păstrăm distanța sdocială.

You may also like

Leave a Comment