Dumitru Blaga, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România: Tradiţia producţiei de mobilă trebuie să continue, produsele româneşti sunt recunoscute din SUA până în Emiratele Arabe. Trebuie să prelucrăm în România, să nu mai exportăm buştean şi cherestea

BIFE-SIM 2024, expoziția internațională ce reunește întreaga comunitate a industriei de mobilă, va avea loc în perioada 19-22 septembrie, la Romexpo. La cea de-a 32-a ediție a evenimentului și-au anunțat participarea 160 de companii de top din domeniu, care vor prezenta colecții de mobilier și decorațiuni în trend, accesorii inedite și echipamente noi, pentru a demonstra capacitatea uriașă de producție a industriei românești de mobilier

by Mihai POP
0 comment 29 views
A+A-
Reset
Creare site web TANWEB

Industria mobilei trebuie să devină sector strategic pentru România, având în vedere că este o ramură unde predo­mină capitalul românesc şi producţia locală, iar statul trebuie să găsească soluţii de subvenţionare a acestui sector, care contribuie cu peste 1,2 mld. euro la balanţa comer­cială a României şi angajează direct circa 50.000 de oameni, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Dumitru Blaga, preşedintele Asocia­ţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

„Industria mobilei are nevoie de un sprijin din partea statului. Ea tre­buie văzută ca o industrie strategică, iar dacă industria mobilei va fi pusă pe etalonul strategiei naţionale, am putea avea şi o siguranţă a viitorului prelucrării buşteanului în România. (…) IMM Invest a fost un sprijin foarte bun pentru economia naţională şi cred că industria mobilei ar trebui subvenţionată prin astfel de progra­me sau altele precum ajutoare de stat în felul în care am primit acele credi­tări pe perioade scurte fără dobândă“, a spus Dumitru Blaga.

De asemenea, el crede că statul ar trebui să susţină companiile din industria mobilei în a face investiţii în creşterea competitivi­tăţii, să susţină firmele româneşti aşa cum acordă facilităţi şi investitorilor străini.

Declaraţiile executivului vin în contextul în care industria mobilei este una dintre puţinele industrii pe excedent, cu o contribuţie însemnată în balanţa comercială a României, respectiv de 1,23 miliarde de euro în 2023, dar cu o medie de 1,5 miliarde de euro/an (înainte de pandemie), con­form datelor furnizate de Asocia­ţia Producătorilor de Mobilă din Ro­mânia. În plus, anul trecut industria mobilei a ocupat locul 6 între sec­toa­rele cu aport valutar pozitiv la balanţa comercială a României. În prezent, 90% din producţia de mobilă a Ro­mâ­niei merg la export.

„Producătorii români sunt pre­zenţi peste tot, începând din America, Europa, Emiratele Arabe, la toate târ­gurile. România este recunoscută ca brand de mobilă de calitate. Dacă reu­şim să facem 2,52 miliarde de euro vân­zări afară, eu zic că suntem buni şi pen­tru a fi cumpăraţi în interiorul Ro­mâniei. Trebuie să ţinem la mobila ro­mâ­nească, pentru că această industrie contribuie la balanţa comercială a Ro­mâniei“. Dumitru Blaga menţionează că producţia locală este afectată, la fel ca în toată Europa, de contextul geo­po­litic, însă sectorul mobilei trebuie privit cu ochi constructivi şi buni.

Sursa: Ziarul Financiar

You may also like

Leave a Comment