Responsive Menu
Add more content here...


FOTO şi VIDEO. Duel în familie pe semicerc

by Călin ONICAŞ
0 comment 176 views
A+A-
Reset

Înfruntare inedită în Liga Florilor, între surorile Sara Abed Kader şi Dana Abed Kader. Sub privirile mamei handbalistelor născute în Siria, portarul de la CSM Slatina şi pivotul de la HC Zalău s-au duelat  într-un joc în care “olteanca” a câştigat clar, iar “ardeleanca” a fost cea mai bună marcatoare de pe teren. “Nu pot decât să fiu mândră că pot asista la un astfel de meci, în care am avut câte o fată la fiecare echipă! A fost un sentiment  frumos de mândrie”, a spus Tereza Costache, mama celor două jucătoare


Portarul Sara Abed Kader (n. 1997) şi pivotul Dana Abed Kader (n. 1996) pot fi considerate o pată de culoare în peisajul handbalului românesc. Deşi au nume cu rezonanţă arabă, ambele au jucat sub tricolor şi chiar în anul 2014 au devenit campioane mondiale cu Naţionala de junioare!

Surorile Abed Kader au avut o viaţă mai zbuciumată. Ambele sunt născute în Siria – o ţară care de ani buni se află în război, din mamă româncă şi tată sirian.

În anul 2001, când Dana avea 4 ani, iar Sara 3, mama lor le-a adus în România, mai exact în Bucureşti, acolo unde au crescut doar de mama lor. Atrase de sportul de pe semicerc, ambele au început să practice handbalul la ACS Şcoala 181 SSP Bucureşti şi de acolo au ajuns şi la loturile naţionale.

Colege la ACS Şcoala 181 SSP Bucureşti, surorile au mers pe drumuri diferite în 2015

La un moment dat, drumurile lor s-au despărţit, astfel că Dana a făcut pasul spre Liga Naţională, în tricoul formaţiei CSM Cetate Devatrans, pentru ca Sara să apere poarta unor formaţii din capitală, e vorba de Ştiinţa şi apoi Dinamo Bucureşti. Pivotul a ajuns într-un final la HC Zalău, pentru ca “portăriţa” să reuşească să facă pasul spre prima ligă în această vară, odată cu transferul ei la CSM Slatina.

În perioada de pregătire, formaţiile la care evoluează surorile Abed Kader s-au întâlnit de două ori în turneele amicale, o dată la Craiova şi o dată la Zalău.

Dacă la poalele Meseşului, Sara nu prea a apărat, în Oltenia cele două s-au întânit faţă în faţă pe terenul de handbal, iar din această confruntare  Dana a ieşit biruitoare, marcând două goluri, iar HC Zalău a câştigat.

Dana a marcat de două ori, în poarta surorii mai mici

La finalul săptămânii trecute, însă, Dana şi Sara s-au duelat  pentru prima dată într-un joc oficial! Astfel, în partida de duminică de la Slatina, din etapa a VIII-a din Liga Florilor, surorile au fost adversare şi chiar s-au duelat direct pe semicerc!

Într-o echipă în care nu am regăsit o parte dintre titulare (lăsate de Gheorghe Tadici acasă), Dana Abed Kader a fost cea mai bună marcatoare a formaţiei HC Zalău, cu 7 goluri, două dintre ele fiind înscrise de la 7m.

Sara a intrat între buturi în locul portarului Lăcrămioara Stan în minutul 55, când scorul era 27 – 17. În cele cinci minute în care s-a aflat între buturi, Sara a avut mai multe parade bune şi chiar a apărat o aruncare de la 7m executată de sora ei! Şi scorul de pe tabela de marcaj a fost de partea surorii mai mici, deoarece CSM Slatina a câştigat la scor şi a ajuns colegă de clasament cu echipa lui Tadici.

Născute într-un oraş  pe care jihadiştii din Statul Islamic au pus stăpânire

După ce s-a măritat cu un sirian, Tereza Costache s-a stabilit cu soţul în Orientul Apropiat. Timp de 18 ani, ea a locuit în Rakka – un oraş pe care jihadiştii din Statul Islamic a pus stăpânire şi, la un moment dat, l-a autoproclamat, considerându-l capitala lor neoficială în Siria.

În anul 2001, românca şi-a luat cele două fete şi a revenit acasă, la Bucureşti. Acum, este mândră că cele două fiice fac handbal la cel mai înalt nivel, ambele fiind legitimate la echipe din prima ligă.

Dana Abed Kader a fost prima care a simţit aerul tare din Liga Naţională, iar în această vară şi Sara a făcut pasul spre prima ligă, după ce a semnat cu CSM Slatina.

Înainte de a ajunge în Oltenia, “portăriţa”s-a aflat în probe la HC Zalău, iar  în vară s-a pregătit câteva zile sub comanda lui Georghe Tadici. Până la urmă, discuţiile nu s-au putut finaliza, deoarece la Zalău existau deja trei goal-keeperi în lot.

Tereza Abed-Kader, mama celor două handbaliste, după jocul de la Slatina: “Am avut emoţii pentru amândouă  şi nu ştiam cum să mă exprim”

Să adăugăm faptul că şi mama celor două handbaliste a practicat sportul de performanţă în tinereţe, fiind chiar campioană naţională la patinaj viteză şi atletism, făcând parte din loturile naţionale de juniori a României. Acum, dragostea faţă de acest fenomen trăieşte prin fetele sale.

Ca urmare, Tereza Costache face naveta la meciurile de la Slatina şi Zalău, mai ales în Oltenia, care e mai aproape de capitală. Aceasta, deşi doamna se consideră un fan înflăcărat al echipei HC Zalău!

“Îmi place să merg la Sala Sporturilor <Gheorghe Tadici>, dar e departe de Bucureşti şi e mai greu să ajung acolo. În schimb, sunt prezentă la aproape toate meciurile de la Slatina”, a precizat mama celor două handbaliste.

Era şi greu ca ea să lipsească de la partida din weekend, în care cele două fete s-au înfruntat pentru prima dată într-un joc oficial! Emoţiile au fost extrem de mari, iar sentimentele au fost împărţite.

Aflată undeva în zona de la protocol, Tereza Costache a trăit meciul la parametri înalţi şi a remarcat toate gesturile şi mişcările odraslelor sale.

“Am văzut că la primul gol marcat, Dana s-a întors la jumătatea terenului şi i-a zâmbit surorii. De cealaltă parte, în timp ce era pe banca de rezerve, Sara a tresărit la toate golurile marcate de sora ei. De fiecare dată, voia să aplaude, dar se oprea brusc”, au fost sentimentele unice remarcate în teren de o mamă iubitoare.

La final, am întrebat-o pe doamna Costache cu cine a ţinut şi a precizat rapid că ea a ţinut cu… fetele ei!

“Am ţinut cu fetele mele. Ca şi echipă, bineînţeles, Zalăul, dar am avut emoţii pentru amândouă şi nu ştiam cum să mă exprim. Până la urmă, m-am putut bucura pentru ambele, deoarece Sara a câştigat, iar Dana a înscris cele mai multe goluri!”, a declarat Tereza Costache pentru ziarul Sportul Sălăjean.

Dana Abed Kader, a patra marcatoare a Zalăului

În anul 2015 , după ce a terminat junioratul, Dana Abed Kader a ajuns la Deva, cu care a făcut şi pasul spre prima ligă. La începutul anului trecut, handbalista în vârstă de 22 de ani a fost transferată de HC Zalău. Într-un interviu, jucătoarea născută în Siria preciza că vrea să joace handbal cu zâmbetul pe buze.

“La început, când m-am dus primele zile, mama nu a fost de acord să fac handbal, dar după ce am văzut că pot, i-am spus că vreau să fac acest sport. Am început la Şcoala nr. 2, unde m-a ajutat şi doamna profesoară Dorina Popa. Chiar visez să ajung mai departe în această carieră. Acest sport înseamnă mult pentru mine aşa cum însemnate sunt şi momentele petrecute alături de familie. Eu sunt foarte emotivă. Sunt tot timpul cu zâmbetul pe buze indiferent de situaţie”, spunea Dana Abed Kader.

După cum declara înaintea venirii la Zalău, pivotul vrea să ajungă departe şi în tricoul grupării sălăjene ar putea să îşi îndeplinească visele.

Deocamdată, HC Zalău se află într-o perioadă de reconstrucţie, jucătoarea a început să fie din ce în ce mai activă în faţa porţilor adverse, astfel că în acest sezon Dana este a patra marcatoare a formaţiei, cu 21 de goluri, după Roxana Rob-Szőlősi, Claudia Constantinescu şi “căpitanul” Valentina Panici. Şapte dintre acestea au fost înscrise în partida cu CSM Slatina, două chiar în faţa surorii sale.

 

You may also like

Leave a Comment