Două piese din patrimoniul muzeului, expuse la Muzeul Național Roman din Roma

by Mihai POP
0 comment 61 views
A+A-
Reset

Dacia. L’ultima frontiera della romanità” este o expoziție-eveniment de amploare găzduită la prestigiosul Muzeul Național Roman din Roma (Termele lui Dioclețian). Aproximativ 1000 de piese de la 47 de muzee din țară au fost adunate în această expoziție remarcabilă, care a avut vernisajul recent la Roma


Sub titlul „Dacia. L’ultima frontiera della romanità,” evenimentul marchează nu doar o celebrare a culturii noastre, ci și o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău participă la această expoziție cu două piese deosebite: spada scurtă de bronz cu teacă descoperite la Firminiș (com. Mirșid) și statueta de bronz de la Porolissum, redând un leu.

Spada scurtă de bronz cu teacă de la Firminiș aflate în colecția Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău sunt deja o prezență constantă în expozițiile din străinătate organizate în ultimele două decenii la care și muzeul nostru a fost partener (Germania, China, Belgia). Nu puteau lipsi nici din expoziția: „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” găzduită de Muzeul Național Roman din Roma (Termele lui Dioclețian).
”Există o interesantă poveste a celor două piese descoperite întâmplător în perioada interbelică și ajunse abia în 1976 în colecția muzeul nostru.

Cu foarte mare probabilitate cele două piese provin dintr-un mormânt, însă ceea ce surprinde în mod plăcut ochiul privitorului este măiestria realizării prin turnare a spadei și tecii de bronz. Este greu de spus dacă cele două artefacte sunt produse locale, transilvănene, realizate cândva la cumpăna dintre secolele VII – VI î. Chr. sau reprezintă mărturii ale contactelor cu zonele nord-pontice, cu lumea scitică unde astfel de piese, în egală măsură arme dar și însemne ale puterii sunt foarte frecvente, mai ales în kurganele din zona de stepă.

Dacă spada este o realizare de foarte bună calitate, bine proporționată și echilibrată, cu garda în formă de fluture, în schimb teaca este o dovadă de măiestrie a meșterului ce a realizat-o. Teaca are la partea superioară o placă de fixare pe centură cu un orificiu și un ornament ajurat constând din triunghiuri dispuse alternativ ceea ce creează impresia unui motiv în ”zig-zag”. La partea superioară a tecii propriu-zise apare un ornament constând din 2 ”cruci gammate / zvastică”, iar pe partea opusă apare un ornament ajurat asemănător celui de pe placa de fixare pe centură.

Pe partea dorsală a tecii apare un alt ornament ajurat, dispus pe toată lungimea ei, în forma unui ”schelet de pește”. Buterola tecii este modelată foarte artistic în forma unui cap de pasăre răpitoare. Iată de ce valoarea istorică a pieselor este dublată de o mare reprezentativitate artistică pentru ceea ce arheologii și istoricii de artă numesc ”stilul animalier” al artei stepelor din epoca fierului” – dr. Ioan Bejinariu, cercetător științific.

Statueta de bronz de la Porolissum, care redă un leu, este o remarcabilă operă de toreutică din perioada romană din provincia romană Dacia. Această minunată creație a artei romane a fost inclusă în expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, evidențiind splendoarea și măiestria artei antice. Descoperită în anul 1983 în timpul cercetărilor arheologice în castrul roman de pe dealul Pomăt, în latus praetorii dextrum, statueta este un exemplu autentic al bogăției culturale și artistice a epocii.

Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” va putea fi vizitată la Muzeul Național Roman din Roma până în aprilie 2024. Este cel mai mare și mai valoros proiect expozițional din ultimii 25 de ani dedicat civilizației geților și dacilor, celei romane, precum și civilizațiilor primilor migratori în spațiul de la nord de Dunăre, în perioada cuprinsă între sec. VII a.Chr. și sfârșitul sec. VII p.Chr.

Proiectul este conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii din România, în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din Italia, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania și cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale din România.

Sursa: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

You may also like

Leave a Comment