Doliu în voleiul românesc. A murit Mircea Tutovan

by Mihai POP
0 comment 180 views
A+A-
Reset

Mircea Tutovan a făcut istorie în voleiul românesc evoluând pentru echipe precum Dinamo, Phoenix Şimleu Silvaniei, Gloria Bistriţa sau Elcond Zalău. Are numeroase titluri cucerite, printre care şi Cupa Campionilor Europeni, şi a îmbrăcat cu mândrie de peste 300 de ori tricoul echipei naţionale a României. Este considerat inventatorul serviciului din săritură, serviciu care i-a adus şi titulatura de “Tunarul Europei”.

În ultimii ani, Mircea Tutovan s-a retras în localitatea Biuşa – comuna Benesat, acolo unde îşi îngrijea soţia bolnavă care a suferit un accident vascular cerebral. De altfel, anul trecut, cei doi au împlinit 50 de ani de căsnicie şi au depăşit multe momente grele împreună.

Din păcate, în ultimele zile, s-a agravat şi starea de sănătate a fostului mare voleibalist şi Mircea Tutovan a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, unde a fost internat. Se pare că o infecţie puternică i-a afectat organismul, fostul sportiv având şi probleme cardiace.

Luni dimineaţa, fiul lui Mircea Tutovan, Marius, a fost şi cel care a dat vestea tristă că tatăl său a pierdut meciul cu… viaţa. Legenda voleiului românesc s-a stins din viaţă la vârsta de 71 de ani.

Mircea Tutovan s-a născut la data de 13 martie 1952 şi în carieră a evoluat pentru echipe precum Dinamo, Phoenix Şimleu Silvaniei sau Elcond Zalău. A cucerit tot ce se putea pe plan intern, având rezultate foarte bune şi cu echipa Naţională sau în cupele europene.

Tutovan a scris istorie la Dinamo şi la echipa naţională în echipamentul cu numărul 10. Fostul mare voleibalist a cucerit titlul naţional de 10 ori în echipamentul „alb-roşu”, precum şi o Cupa a Cupelor şi Cupa Campionilor Europeni. După perioada petrecută în alb-roşu, Tutovan a ajuns la Şimleu, echipă cu care a cucerit Cupa Balcanică. Ulterior, a ajuns să evolueze timp de câteva sezoane şi la Elcond Zalău.

A fost căpitanul echipei naţionale a României. A evoluat sub tricolor în peste 300 de partide. Cu echipa Naţională, Tutovan a cucerit medaliile de bronz la Campionatele Europene din 1971 şi 1977. Mai mult, la Jocurile Olimpice din 1972, de la Munchen, cu Tutovan în teren, România a ocupat locul 5.

Totodată, fostul mare voleibalist este considerat inventatorul serviciului din săritură.

Era anul 1971 când Mircea Tutovan era decorat cu ordinul de Maestru Emerit al Sportului.

“Mircea Tutovan, unul dintre cei mai mari jucători pe care i-a avut voleiul românesc, a încetat din viață. Cel care a scris istorie pentru România, a ajuns sâmbătă seara la spitalul din Zalău. O infecție puternică i-a afectat organismul, dar avea și probleme cardiace. Fiul său, Marius Tutovan este cel care a anunțat decesul.

Mircea Tutovan este jucătorul care a revoluționat voleiul din România prin puterea serviciului său. În palmaresul său figurează Cupa Campionilor Europeni, dar și 10 titluri de campion național cu Dinamo. În 1977, a primit porecla de ”Tunarul Europei”. Atunci a luat locul trei la Europene cu naționala României, turneu disputat în Finlanda. Tot atunci s-a format prima echipă ideală a Europei, Tutovan fiind ales să facă parte din ea, alături de doi jucători ruși, doi polonezi și un maghiar.

După perioada petrecută la Dinamo, Tutovan a ajuns la Şimleu Silvaniei, formație cu care a cucerit Cupa Balcanică. Ulterior, a ajuns câteva sezoane şi la Elcond Zalău. Tutovan s-a retras la vârsta de 41 de ani. Pentru naționala României a jucat peste 300 de partide. A cucerit medaliile de bronz la Campionatele Europene din 1971 şi 1977. Mai mult, la Jocurile Olimpice din 1972, de la Munchen, cu Tutovan în teren, România a ocupat locul 5.

În 13 martie, ”tunarul Europei” așa cum îl știa o lume întreagă, ar fi împlinit 72 de ani.

Suntem alături de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Îi mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru voleiul românesc. Fără Mircea Tutovan suntem mai săraci, mult mai săraci!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

You may also like

Leave a Comment