Doliu în învățământul sălăjean – A murit Dorin Cosma, unul dintre cei mai îndrăgiți profesori

by Călin ONICAŞ
0 comment 1.1K views
A+A-
Reset

Considerat unul dintre cei mai reputați și îndrăgiți dascăli de matematică din municipiul Zalău, Dorin Mircea Cosma a trecut fulgerător la cele sfinte, la vârsta de 69 de ani

Veste zguduitoare pentru învățământul din Sălaj şi pentru comunitatea noastră. În cursul zilei de joi, 18 ianuarie, profesorul Dorin Mircea Cosma s-a stins din viață. Vestea plecării dintre noi a dascălului de la Școala Gimnazială “Porolissum” Zalău este cu atât mai şocantă, cu cât acesta era un om plin de viaţă şi care preda încă ore de matematică la unitatea şcolară din municipiu, deşi se apropria cu paşi mari spre frumoasa vârstă de 70 de ani.

În luna septembrie 2023, Dorin Cosma s-a pensionat, însă nu putea să se rupă cu totul de meseria pe care a slujit-o cu sfinţeniei timp de 46 de ani! Astfel, dascălul preda şi în acest an de învăţământ la o clasă de a VIII-a de la Școala Gimnazială “Porolissum”.

Toate au fost bune până la finalul anului 2023, când profesorul a fost depistat cu o boală grea, care în mai puţin de o lună l-a curăţat… Dorin Mircea Cosma a părăsit lumea aceasta prea devreme, la vârsta de 69 de ani… A lăsat în urmă zeci şi zeci de generaţii de elevi care l-au îndrăgit şi respectat, aşa cum a făcut-o şi el de acolo, de la catedra de matematică.

Recunoştinţa pentru tot ceea ce a făcut în cariara de dascăl a venit şi acum vreo un deceniu, când domnia sa a ajuns în topul celor mai îndrăgiţi profesori din municipiu, după campania „Profesorii cu care Zalăul se mândreşte”, iniţiată de cotidianul „Adevărul”.

Cine a fost profesorul Dorin Cosma?

S-a născut în comuna Bălan, într-o familie de dascăli – tatăl său a fost profesor de istorie, iar mama sa învăţătoare. Încă de mic a fost atras de carte, matematica fiind una dintre disciplinele favorite, cu care avea să îşi dezvolte cariera profesională.

A urmat şcoala primară şi şcoala gimnazială în satul natal, după care a fost admis la Liceul Teoretic din Zalău. Mai apoi, a fost admis la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii “Babeş- Bolyai” Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o cu brio în anul 1978.

A primit repartiţie în oraşul de la poalele Meseşului şi – timp de doi ani (perioada 1978-1980) – a fost profesor la Liceul de Chimie, actualmente Grupul Şcolar “Voievod Gelu”.

În anul 1980 a ajuns la Şcoala Gimnazială „Porolissum”, unde a depus mult suflet, multă muncă şi sacrificii.

„Sunt o fire mai conservatoare, mereu atras de ceva anume şi mereu legat sufleteşte. Mă desprind cu greu de ceva drag. Aici e un colectiv plăcut, colegi minunaţi şi buni profesionişti. Nu aş schimba această şcoală”, spunea acum câţiva ani dascălul.

Aşa a şi fost. Dorin Cosma a slujit cu mare devotament această unitate şcolară aproape 44 de ani, chiar până în ultimele sale zile de acest pământ…

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Mesajul colegilor de la Școala Porolissum Zalău

SUNT OAMENI CARE TREC PRIN VIAŢĂ ŞI LASĂ URME FĂRĂ EGAL!
Stimabilul nostru coleg, Domnul Profesor COSMA DORIN MIRCEA a părăsit lumea aceasta prea devreme!
Un OM de o aleasă omenie, cu o carieră de excepție, Domnul profesor a impactat mii de
tineri de-a lungul carierei didactice, insuflându-le dragostea pentru Matematică.
Dedicarea cu care a slujit pe Altarul Matematicii I-a consacrat în Galeria “Celor mai iubiţi dintre
pământeni”!

Cu Aleasă prețuire,
Colectivul de cadre didactice al Școlii Gimnaziale “Porolissum” Zalău

You may also like

Leave a Comment