Responsive Menu
Add more content here...


Doliu în învăţământul din Sălaj

by Mircea ARDELEAN
0 comment 29 views
A+A-
Reset

Profesor de fizică și chimie în mai multe unităţi şcolare din municipiul Zalău şi comuna Marca, director de şcoală, inspector școlar şi expert metodist la Casa Corpului Didactic Sălaj, Nicolae Costruţ s-a stins din viaţă la vârsta de 81 de ani

Şi-a dedicat peste patru decenii din viaţă carierei didactice. Nicolae Costruţ a fost profesor de fizică şi chimie şi la Școala Gimnazială Marca, la Liceul de Chimie Zalău şi la Școala „Porolissum” Zalău.

În perioada 1967-1979, adică aproximativ 13 ani a fost director de școală. Mai apoi, timp de 11 ani (perioada 1980-1991), a fost inspector școlar.

Din anul 1991 şi până la pensionare a fost expert metodist la Casa Corpului Didactic Sălaj.

S-a născut în comuna Marca la data de 12 noiembrie 1941, din părinții Vasile și Maria. Nicolae Costruţ a absolvit Institutul Pedagogic de 3 ani. Ulterior, a urmat Facultatea de Chimie a Univesității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A avut o vastă activitate didactică, dar şi o activitate editorială şi a colaborat cu diferite reviste şi chiar ziare.

Sâmbătă, 30 aprilie, dom’ profesor s-a stins din viaţă, la vârsta de 81 de ani.

„Cu profund regret, am aflat vestea despărțirii de Domnul Profesor Nicolae Costruț, care sâmbătă, 30.04.2022, a plecat într-o lume mai bună. NICOLAE COSTRUȚ s-a născut în comuna Marca, județul Sălaj, la 12 noiembrie 1941.

A fost un coleg formidabil, mereu zâmbitor, optimist, care a împărtășit tuturor din vasta sa experiență dobândită de-a lungul carierei didactice de peste 40 de ani, punând în valoare neprețuite calități de dascăl și, de asemenea, dând dovadă de profesionalism deplin și inegalabil spirit de echipă.

De-a lungul întregii sale vieți a fost un om deosebit, care va rămâne veșnic în amintirea tuturor celor care au avut onoarea să-l cunoască. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.

Colectivul Casei Corpului Didactic Sălaj

Activitate editorială: A condus din punct de vedere redacțional Revista „Școala Noastră”, Buletinul de informare didactică, Buletinul informativ „Ora Școlii”.

A fost deținător de rubrică proprie în presa locală, cu denumirea „Ora Școlii”, pe teme de educație și invătământ.

Colaborări:

Articole publicate în revistele „Tribuna Învățământului” – București;

„Didactica Nova” – Galați;

„Silvania”, „Caiete Silvane”

„Limes” – Zalău.

Spiritualitate: articole publicate în revistele Mesagerul „Sf. Anton”, ediția în limba română – Roman (jud. Neamț),

„Viața Creștină” – Cluj Napoca

„Vestitorul” – Oradea

„Flori de Crin” – Șimleul Silvaniei etc.

Opera literară: „Meditații despre rugăciune” – Zalău, Editura Lekton, 1996;

„Copilul în căutarea unui mod de viață propriu” – Zalău, Editura Lekton, 1998.

You may also like

Leave a Comment