Responsive Menu
Add more content here...


DOLIU în fotbalul sălăjean. A murit Flore Lupuţ

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 28 views
A+A-
Reset

Legendarul portar, care a apărat buturile mai multor echipe din Sălaj până la vârsta de 60 ani, s-a stins din viaţă azi noapte, pe un pat din Spitalul Orășenesc „Prof. Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei. Prin dispariţia celui care în tinereţe a fost rezerva lui Helmuth Duckadam, la o echipă din Arad, fotbalul din Sălaj este cu siguranţă mai sărac. Rămas bun, Moşu’…


O veste tristă a lovit fotbalul sălăjean în această dimineaţă. În cursul nopţii trecute, unul dintre cei mai apreciaţi conducători de fotbal s-a stins din viaţă la vârstă de 64 de ani…

Flore Lupuţ, cunoscut în lumea fotbalului sălăjean ca Moşu’, era un om bun, un om harnic, un om pasionat şi dedicat şi care mereu sărea în ajutorul celoralaţi. Din păcate, acesta a decedat noaptea trecută, la Spitalul Orășenesc „Prof. Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei.

Din câte se pare, Flore Lupuţ a fost în urmă cu trei săptămâni la cules de nuci şi l-ar fi prins ploaia. A devenit vulnerabil, iar starea sa de sănătate a început să se agraveze. S-a prezentat la dispensarul medical din comună, unde ar fi leşinat, fiind ulterior transportat de urgenţă la spital.

Se pare că bărbatul îşi revenise, dar în ultimele zile s-a simţit din ce în ce mai rău, iar azi noapte, inima „inimosului” Flore Lupuţ a încetat să mai bată…

În urma sa rămâne familia îndoliată, patru copii, doi băieţi şi două fete, care în acest moment se află în Italia, dar şi soţia care este şi ea internată la spitalul din Zalău.

Născut la data de 17 iulie 1957, Flore Lupuţ a fost un împătimit al sportului, iar după ce a absolvit Şcoala Generală din Ban, a plecat la Arad, acolo unde a urmat cursurile Grupului Şcolar UVA Arad.

Era talentat şi a fost selectat în echipa şcolii, iar ulterior a trecut pe la echipe precum Munar Arad sau Semlecana Semlac, unde a fost rezerva de portar a legendarului Helmuth Duckadam. De altfel, Flore Lupuţ, alături de Leo Moga s-au întâlnit ulterior cu fostul portar al Stelei, în Gara de Nord, când Duckadam se întoarcea de la un meci omagial de la Sevilla. Împreună au depănat amintirile acelor vremuri…

După experienţa din Arad, Flore Lupuţ s-a întors acasă şi, alături de Leontin Moga, a pus bazele primei echipe de fotbal din comuna Bănişor – Gloria Ban, echipă a cărei jucător, delegat şi conducător a fost mulţi ani de zile.

Ca şi portar, Lupuţ a mai evoluat la echipe precum Minerul Sărmăşag, Silvania Cehu Silvaniei, Laminorul Zalău sau Victoria Elcond în Divizia C, precum şi în judeţ la formaţii precum Cetatea Valcău, Spartac Crasna, Barcău Tusa, Stejarul Sîg, Inter Cizer şi bineînţeles, Gloria Ban.

Moşu’ a apărat până la vârsta de 60 de ani, ultimul său meci fiind în sezonul dinainte de pandemie. Ultimul meci la care Flore Lupuţ a stat pe bancă a fost în urmă cu aproxiamtiv două săptămâni, meciul disputat de Gloria Ban, în deplasare la Voinţa Horoatu Crasnei.

Era sufletul echipei de fotbal, iar după fiecare meci, era responsabil cu buna dispoziţie şi chiar reuşea să facă versuri despre meciul desfăşurat.

Pe lângă faptul că iubea fotbalul, era un om foarte harnic şi îi plăcea să ajute oamenii. Avea chiar şi un atelier de strungărie, dotat cu tot ce este necesar pentru a desfăşura această activitate.

În plus, avea şi o voce caldă, fiind cantor în Biserica din Ban.

„A fost un om sufletist, un meseriaş şi un om adevărat. În această dimineaţă tristă, în care am auzit sunetul clopotelor prin telefon, nu mi-a venit să cred că băteau pentru Flore Lupuţ şi că acesta nu mai este printre noi. Profit de această ocazie şi prin intermediul ziarului vreau să transmit sincere condoleanţe familiilor îndoliate şi le doresc să aibă puterea să treacă mai departe peste durerea cauzată de moartea celui drag. Fotbalul sălăjean este mai sărac cu o persoană care şi-a pus amprenta la toate echipele din zonă şi nu numai, în care jucătorii mai tineri au întâlnit un adevărat prieten, antrenor şi în acelaşi timp şi un părinte. După meciuri, la repriza a III-a, întotdeauna el era sufletul echipei. El a inventat şi primul imn al Gloriei Ban şi de multe ori făcea versuri pe loc în legătură cu evoluţia meciului care s-a disputat. Am vorbit cu el la telefon săptămâna trecută şi mi-a zis că ia tratament, avea o voce mai tristă, dar m-am bucurat de fiecare dată când l-am auzit la celălalt capăt al telefonului, că am cu cine vorbi. Îmi pierd unul dintre cei mai buni prieteni şi oameni de fotbal pe care i-am cunoscut până la această vreme. A fost un mare împătimit al jocului de fotbal şi mereu era în temă cu toate noutăţile”, spune cu durere în glas, Leontin Moga, cel care alături de Flore Lupuţ a pus bazele echipei de fotbal Gloria Ban.

Fotbalul sălăjean este cu siguranţă mai sărac începând de azi noapte, când Flore Lupuţ a părăsit această lume, căzând victimă a unor timpuri instabile.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

You may also like

Leave a Comment